Дърпането на уши не винаги е за наказание. Оказва се, че това древен метод (някои казват, че е от древнокитайската традиционна медицина), който може да помогне при тонзилит и аденоидит, при гнойни ангини с хиперплазия на тонзилите и аденоидите, при средни отити и др. За разлика от ширещите се заблуждения, то нито е панацея, нито е шарлатанство, а просто още един метод, който може да помогне.

На какво се основава този метод? Най-вероятно на "наместване" и по-добър дренаж на Евстахиевата тръба и прилежащите тъкани, както и на енергийните канали, които минават в областта на ушите. От китайската медицина се знае, че на самото ухо се проектират повечето органи и системи на тялото, така че е логично неговото издърпване да може да влияе върху здравето.

Анатомически човешкият череп се поддържа от шийните прешлени. Първият шиен прешлен (С1) е кръстен атлас – на титана, който поддържа на плещите си небесния свод според старогръцката митология. Този важен прешлен се намира непосредствено след черепните кости (проекцията му може да се напипа зад ушната ямка).

Прешленът е на изключително деликатно място и най-незначителното му изместване спрямо другите прешлени може да наруши равновесието на целия гръбначен стълб. Блокирането на първи шиен прешлен може да доведе до редица оплаквания:

- световъртеж
- шум в ушите
- главоболие
- болки в гърлото
- ангина
- намаление на зрението
- мигрена и др.

Блокиралият първи шиен прешлен притиска артерия вертебралис, при което се получава не добро хранене на главата и всички органи около нея.

Поради местоположението и функцията на първи шиен прешлен, манипулациите за деблокирането му са много специфични. Те се извършват от добри специалисти остеопати, хиропрактици и мануални терапевти с ползването на специална апаратура.

Много деца страдат от чести заболявания на горните дихателни пътища – ангини, фарингити, ларингити, тонзилити (сливици), които се определят като простудни. При хронична форма на тези заболявания причината може да е блокиралият първи шиен прешлен.

Много добър резултат се постига чрез дърпане на ушите под определен ъгъл и прилагането на методите на остеопатията, хиропрактиката и мануалната aтерапия. По този начин се освобождава блокажът и кръвоснабдяването на главата се нормализира. Манипулациите се провеждат два до три пъти в седмицата. Така се постига бързо оздравяване чрез безлекарствено лечение.

Източници: dasmezdravi, anhira