Тези шоколадови мъфини са най-добрият вариант за сладко лакомство или подарък за любимия човек през декември. Шоколадовите мъфини не само са вкусни, но и изглеждат красиво, веднага създават страхотно новогодишно настроение!

Съставки:

яйца 6 бр.
масло 320 г
брашно 315 г
бакпулвер 1 ч.ч
какао 4 с.л.
захар 300 г
тъмен шоколад 50 г
мляко 1 с.л.
лимон 0,5 бр.
пудра захар 80 г

Метод на приготвяне: 

Приготвяне на тестото: Настържете 300 г масло с 250 г захар и яйца, докато се образува пухкава маса. След това, като бъркате, постепенно поръсете пресятото брашно с бакпулвера и какаото.

Печене на мъфините: Напълнете формички за мъфини на 2/3 от височината им. Печете 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охладете готовите мъфини, преди да ги украсите. Не изваждайте изпечените мъфини от фурната веднага, тъй като може да паднат. Най-добре е да изключите фурната, да отворите вратата и да оставите да изстинат. Когато мъфините изстинат, пригответе глазурата и шоколадовия крем.

Глазура: Изстискайте сока на половин лимон в купа, добавете пудрата захар и разбъркайте, докато няма бучки.

Шоколадов крем: Разтворете шоколада в тенджера на слаб огън, след което добавете към него лъжица (15 г) масло, лъжица мляко и 50 г захар. Разбъркайте всичко, докато всички съставки се смесят в хомогенна маса.

Идеи за декориране

Рецептата по-горе е основна, можете да превърнете тези кексчета в най-коледните с украса. Просто ги украсете със захарни елементи за празнично усещане за минути. Покриването на кексчета с глазура и пръчици е страхотно забавление за най-малките. Можете също да рисувате върху мъфини със захарни маркери, а върху глазурата да лепите цветни дражета и захарни перли. Има много възможности и всичко зависи само от нашето въображение. За да им придадете още по-празнична атмосфера, можете да добавите малко джинджифил или канела към тестото, или готова подправка за меденки.

Снимка: www.istockphoto.com

Добър апетит!