Историята на град Пловдив е необятна. Къде на шега, къде не се смята, че под всяка копка в града може да се открие нова забележителност.

Както е извезстно, градът под тепетата е най-старият жив град в Европа и шестият най-стар жив такъв в света.

А знаете ли кои са неговите имена през годините?

Кендрисос - най-старото име на града, свързано с главното му божество по време на римската епоха Аполон Кендрисос.

Евмолпия - това име градът е носил, когато е бил населен от тракийското племе беси.

Одриса - Някои изследователи смятат, че тракийското име на града в края на III - II в. пр. Хр. е било Одриса и той е бил главен политико-административен център на Одриската държава.

Филипополис -  През 342 г. пр. Хр. Филип II сломява съпротивата на траките и ги покорява. Той добре преценява важното географско и стратегическо положение на тракийското селище на Небет тепе и го превръща в опорен пункт на своята по-сетнешна експанзия. Древните автори отбелязват, че градът е дело на Филип, заради което носи неговото име - Филипополис.

Пулпудева - Траките възприемат името Филипополиси го превеждат като Пулпудева.

Тримонциум - От I в. пр. Хр. започва римската експанзия в земите на траките. Филипопол и неговият район стават арена на жестоки кръвопролитни борби. През 72 г. пр. Хр. римският пълководец Марк Теренций Варон Лукул за първи път завладява поречието на Марица, включително и Филипопол, който римляните наричат Тримонциум (град на трите хълма).

Пловдивъ - Старобългарски източници използват Плъвдивъ и Плъпдивъ като име на града. Според Чепинския летопис името е плоднь градь, вероятно със значение на „плодоносен град“ поради плодородието на тракийската низина около долината на Марица.

Филибе - През 1371 г. Филипопол попада в пределите на Османска империя и е наречен Филибе

Пловдив - името, с което е известен градът сега произхожда от предишното му название Пулпудева.