Сушените плодове имат много ползи, но знаете ли, че освен всичко останало, те помагат и за контрол на нивата на холестерола? Наистина, включването на сушени плодове в диетата ви ще ви даде възможност да повлияете на нивата на холестерола и по този начин да подобрите сърдечно-съдовото здраве. Диетологът Екта Сингвал посочи сушени плодове, които най-добре ще се справят с тази задача. 

Според СЗО повишените нива на холестерол увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт. В допълнение, една трета от случаите на коронарна болест на сърцето в световен мащаб също могат да бъдат свързани с високи нива на холестерол, пише OnlyMyHealth. Според HHS Public Access много разновидности на сушени плодове са отлични източници на диетични фибри и калий, като и двете са свързани с потенциални ползи за понижаване на нивата на липидите и укрепване на кръвоносните съдове.

Бадеми

Цял екран
Снимка: Pexels

Бадемите са богати на мононенаситени мазнини, фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, когато са включени в балансирана диета. Според Института за мултидисциплинарни цифрови публикации (MDPI), добавянето на бадеми към диетата е доказано, че не само намалява нивата на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол), но също така поддържа нивата на липопротеините с висока плътност (добрия холестерол).

Орехи

„Орехите съдържат омега-3 мастни киселини, които се свързват с подобрения профил на холестерола. Следователно включването на малка порция орехи в ежедневната ви диета може да бъде от полза“, казва Сингвал.

Шамфъстъци

Цял екран
Снимка: Freepik

Тези ядки са богати на фитостероли, които помагат за намаляване на усвояването на холестерола. Шепа шамфъстък като лека закуска може да бъде полезна за сърцето закуска. Едно проучване установи, че включването на шамфъстък като 20% от дневния ви прием на калории води до значително повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол и също така предотвратява окисляването на LDL холестерола.

Кашу

Друг сушен плод, който може да помогне за контролиране на нивата на холестерола, е кашуто. Тези ядки съдържат здравословни мазнини и растителни стероли, които подпомагат здравето на сърцето. Въпреки това, не ги консумирайте в големи количества, тъй като са доста калорични.

Стафиди

Цял екран
Снимка: Freepik

Д-р Сингвал отбелязва, че стафидите са добър източник на фибри и антиоксиданти. Включването на този сушен плод във вашата диета може да помогне за контролиране на нивата на холестерола и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве. Можете да го оставите сурови или да го накиснете във вода за една нощ.

Фурми

Според MDPI фурмите могат да имат положителен ефект върху липидния профил, особено намаляването на общия холестерол и повишаването на нивата на HDL, поради богатото си съдържание на полифеноли.

"Фурмите са богати на фибри и различни хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето. Включването им в диетата ви в умерени количества може да бъде част от хранителен план за понижаване на холестерола", казва диетологът.

Сини сливи

Цял екран
Снимка: Freepik

Можете също така да добавите сини сливи към вашата диета, защото те съдържат разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола. Може да се консумира като лека закуска или да се добавя към ястия като здравословна съставка.

„Въпреки че тези сушени плодове могат да бъдат част от благоприятна за холестерола диета, общите фактори на начина на живот, като редовни упражнения и балансирана диета, са от съществено значение за поддържане на оптимални нива на холестерол. Консултирайте се с вашия лекар за индивидуален съвет въз основа на вашето здравословно състояние“, препоръчва д-р Сингвал.