Учени ровят из хиляди книжки от последните 60 г., за да намерят отговора

В повечето детски приказки през столетията главните герои са мъже, а жените са епизодични персонажи, смята новата наука. Ще кажете да, да, глупости на търкалета - ами Червената шапчица, Алиса, Спящата красавица, Баба Яга, Пипи Дългото Чорапче и Рапунцел? Въпросът кой пол избират авторите на детски приказки за главен герой развълнува екип от учени, които изследваха детски книги, издадени през последните 60 години.

Анализ на хиляди детски книги, публикувани през последните 60 години, показва, че въпреки много от тях да са с ярки женски централни образи, главните герои от мъжки пол остават свръхпредставени. Стела Луренко от университета Емори, САЩ, в екип с нейни колеги, публикуваха тези констатации в списанието с отворен достъп PLOS ONE на 15 декември 2021 г. Учените изследвали факторите, свързани с представянето на двата пола в детските книжки.

Много са доказателствата, подкрепящи тезата, че представянето на мъжете спрямо жените сред главните герои в детските книги, публикувани преди 2000-а година, е осезателно в полза на първите. Липсват обаче доказателства дали това пристрастие се е запазило и днес. Освен това не е ясно кои фактори, като например пол на автора, могат да бъдат свързани с избора на превес при избора на пола на главните герои.

За да помогнат да се изясни дали в американската детска литература все още съществува пристрастие към пола, авторите провели статистически анализ колко често се срещат главни герои от мъжки или женски пол в 3280 книги, насочени към аудитория на възраст до 16 години и публикувани между 1960 и 2020 г. 

Учените избрали книги, които могат да бъдат закупени онлайн в САЩ като хартиени издания или като дигитални копия, написани на английски. За да осъществят директно сравнение на честотата на появяване на мъжки спрямо женски централни персонажи, те се фокусирали върху книги, включващи един главен герой. Изследвали само книги, за които се знае какъв е полът на автора. 

Според анализа от 1960 г. насам делът на главните герои жени се е увеличил — и все още се увеличава — но книгите, публикувани след 2000-а г., все още съдържат непропорционален брой централни персонажи мъже.

Друго интересно откритие в доклада е, че пристрастието към пола е по-силно изразено в художествени произведения, в които героите не са хора, отколкото в книжките с човешки същества.

Констатациите от публикуваното изследване могат да помогнат за насочване на усилията към по-справедливо представяне на половете в детските книги, защото това може да повлияе на развитието на детето и формирането на социалните му нагласи в бъдеще, казват авторите и добавят: 

 „Въпреки че главните герои от мъжки пол остават по-силно представени в книгите, написани за деца (дори след 2000-а г.), настоящото проучване установи, че съотношението мъже към жени на главните герои варира в зависимост от пола на автора, възрастта на целевата аудитория, типа герой и литературния жанр. С други думи, някои автори и видове книги са по-справедливи в представянето на пола на главните действащи лица в детските книги."