Млад дизайнер от Ню Йорк създава уникални облекла, съчетавайки дизайн и технология, а това, че споделя работата си в ТикТок му носи огромна известност.

28-годишният Камерън Хъгбис вече има милиони гледания в популярната социална мрежа. Сред дрехите, с които печели слава има рокля, която "диша", такава която сменя цвета си и модел, който печата бележки. Всичко това изисква умения за програмиране и сглобяване.

Пред "Вог" Хъгбис разказва, че първоначално е създавал дрехи за себе се, които да може да облече, когато излиза с приятелите си. Идването на пандемията и прекъсването на нощния живот го насочват обаче към социалните мрежи.

Именно в ТикТок той решава да сподели своята креативност, като започва да публикува през ноември 2020 година, а скоро вече има милиони гледания на видеата си.

Това, което прави е възможно заради уменията, които притежава. Хъгбис е учил в университета на Сиракуза, като е посещавал часове по програмиране и инжинерство.

"Уменията за създаването на тези дизайни добих и като работих в сферата на индустриалния дизайн и инженерството", споделя той.

В мрежата Хъгбис представя и някои от проектите, които подготвя. Един от тях е корона, която изстрелва вода и шапка, която има отварящи се пера.

Други от идеите му също будят интерес. Например тениска с движещи се крила. Едни от най-интересните му дизайни са тези на рокли. Например виолетова одежда, която "диша", като дробовете на човек.

Пред медията той споделя, че това е било предизвикателство, защото трябвало да намери малки моторчета, които да задвижват системата и да се вписват в дизайна му.

"Исках да изглеждат като бижута, които са свързани с роклята, а хората да не очакват, че роклята ще мърда", казва той.

След като открива нужните части, идва ред и на сглобяването. Тук има процеси по 3D принтиране, рисуване и шиене. После идва ред на програмирането на частите, които трябва да се "обучат", за да работят по нужния начин.

Друг любим проект на Хъгбис е роклята, която печата бележки, а сред другите му изобретения е и дреха, сменяща цвета си от червен на син. Тук е използвал два различни плата, както и система, с помощта на която се извършва трансформацията.

Този проект глътнал много работа и цели четири месеца.

Вниманието, на което се радва мрежата, може да бъде полезно на Хъгбис при за достигане на мечтата му. А именно – да облича Лейди Гага, или пък да създаде костюм за гост на събитието на Мета Гала.

"Знам, че ще се случи", уверен е той в способностите си.

Сред другите му желания е да създаде собствена марка и да успее да подготви собствено шоу за седмицата на модата в Ню Йорк през тази година.

Превод: GlasNews.bg