Зимните празници вече чукат на вратата. Без съмнение ще ни е трудно да избегнем всички онези изкушения, които ще ни се усмихват от отрупаната трапеза. Някои от нас вече планират диетата, с която да влязат във форма, след като минат коледно-новогодишните празници. От няколко години хитът при отслабването са така наречените кето режими. Ефективни и безопасни ли са те?

 

История 

Кетогенните диети за отслабване се появяват през 1971 г. Техният основен принцип се състои в увеличаването на приема на полезните мазнини и ограниаване на количеството въглехидрати в менюто. По този начин в организма ни се задейства процес, познат под името кетогенеза. При него клетъчните митохондрии, които произвеждат енергията за клетките, започват да използват мастни киселини като гориво.

Съотношението на трите основни групи хранителни вещества - мазнините, протеините и въглехидратите, варира според конкретната разновидност на кето режим, която сме избрали, но стандартната пропорция е съответно 75 към 15 към 10.

Освен стандартния кето режим, в днешно време съществуват и още няколко негови вариации, като цикличната, MCT кето диетата , лайт кето и др.

Може ли кетогенезата да се използва като лекарство? 

Още от началото на ХХ век лекари са прилагали кето режими за лечение на някои видове епилепсия, след като забелязали, че след 2 - 3 дни на диетата се отчита около 50 % намаление на пристъпите при пациентите. 

В кои случаи трябва да внимаваме с кето режимите? 

Не бива да пренебрегваме обаче факта, че тези диети също не са безвредни сами по себе си. Тяхното прилагане може да доведе до различни странични ефекти, като например гадене, хипоглекимия, запек, понижено кръвно и дори чернодробна и бъбречна недостатъчност, нарушени функции на щитовидната жлеза и панкреаса. Забранени са напълно при пациенти, които имат сърдечно-съдови заболявания, защото при тях опасността за здравето е прекалено голяма.

Ако вашето състояние е рисково, съветваме ви да се спрете на друг диетичен режим, който е по-щадящ за организма ви. Също така е жизнено необходимо да държите лекуващия си лекар в течение за всички нови диети, които искате да изпробвате. Можете да се запишете на програма за отслабване под наблюдението на специалисти. Така и ефективността на курса ще е по-добра, а и вие ще сте спокойни, че се оставяте в сигурни ръце. 

Освен това, дори и при напълно здрави пациенти без оплаквания, също можете да си навредите, ако не внимавате или пък прекалите с нейното спазване. Един от рисковете, на които се излагаме е недостигът за ценни вещества, с които тялото е нужно да се снабдява чрез храната. В някои по-крайни случаи може да се стигне и до хранителни разстройства. 

За да даде кето диетата желания резултат, трябва известно време да я спазваме стриктно. Същевременно, ако продължим твърде дълго с нея, се излагаме на още по-голяма опасност от усложнения, затова задължително спазвайте сроковете. Този режим не бива да се превръща във всекидневие за нас. 

Готови ли сме за кето режим? Изпробвайте издръжливостта си!

 

Кето режимът е от онези, които изискват изключителна степен на лична дисциплина. Някои от нас не се чувстват готови да се подложат на стриктна кетогенна диета. В такива случаи можем просто да тестваме волята си, както и ефекта от намаления прием на храни със съдържание на въглехидрати. 

Съществува и мързелив вариант на кето диетата, който е много приятен. При него дори не се налага да броим калориите и пропорциите на хранителните вещества. При този режим единственото, което следва да направим, е да сведем дневния си въглехидратен прием до по-малко от 50 грама. 

Кето диетата наистина е ефективна, а стига да се прилага внимателно и в съответствие с напътствията на лекарите, може да бъде и изключително полезна. За още програми за отслабване след коледното хапване, потърсете ни на LuckyFit.bg.