Древният "Камък от Скун", върху който монарсите на Великобритания са коронясвани от векове, пристигна в Лондон от Шотландия.

Реликвата, наричана също "Камък на съдбата", беше транспортирана под засилена охрана със специално превозно средство, изработено предимно от шотландски дъб.

Уестминстърското абатство в Лондон посрещна камъка в събота вечерта със специална служба, предава Reuters.

"Камъкът от Скун", известен още като "Камъкът на съдбата", се смята за свещен, исторически символ на монархията и на шотландската националност. Той беше изнесен от постоянното си място в Единбургския замък за първи път от повече от 25 години, съобщи Шотландската организация за околната среда с историческа стойност, която е поела отговорността за камъка. Организацията обясни, че си е сътрудничила с полицията, както и с други агенции, за да гарантира "безопасното и надеждно транспортиране" на обекта.

Камъкът беше изнесен от Единбургския замък с официална церемония с участието на представителя на монарха в Шотландия Джоузеф Мороу, както и на първия министър на Шотландия Хамза Юсаф в ролята му на Пазител на великия печат на Шотландия.  

"(Камъкът) сега идва отново на това място по волята на Крал Чарлз Трети като акт на единство и символ на приятелство", каза Джоузеф Мороу, хералдически пълномощник за Шотландия.

Произходът на камъка е неизвестен, но се смята, че е бил използван при встъпването в длъжност на шотландските крале още в началото на 9-и век. Английският крал Едуард I конфискува камъка от Шотландия през 1296 г. и го вграждат в "Стола за коронации", който поръчва през 1308 г. за Уестминстърското абатство в Лондон. От управлението на Хенри IV през 1399 г. този камък се използва в церемониите по коронясването на всички английски и британски монарси.

Камъкът е откраднат от шотландски националисти през 1950 г., но е открит няколко месеца по-късно. Официално е предаден на Шотландия през 1996 г. и ще бъде върнат там след коронацията на Чарлз Трети.

През 1996 г. "Камъкът от Скун" е преместен в Шотландия перманентно.

Снимка: AP