В ранчо в Съединените щати се роди теле с изключително рядка мутация, която се среща сред говедата само в един случай на 2500. За съжаление раждането беше изключително трудно и затова бебето с мутацията не оцеля.

38-годишната Лесли Ханевил, която гледала кравите на семейството си в семейната ферма в Невада и съседна Калифорния, разказа за раждането на теле с изключително рядка мутация, пише Express. По някое време тя забелязала, че една от юниците щяла да ражда телето й, но скоро станало ясно, че ситуацията е по-сложна, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

Ханевил казва, че е прегледала кравата и е забелязала, че главата и предните прасци са в родовия канал и бебето не е било твърде голямо, което означава, че раждането е трябвало да мине без усложнения. Нещо обаче не било наред. Последвалата проверка показа, че има подутина зад главата на телето от едната страна, но тогава не й хрумнало, че може да е втора глава.

Дълго време Лесли не можела да разбере какво се случва - тялото на телето изглеждало малко, но главата му била с изключителни размери и това било тревожно. Тя отбелязва, че са й отнели няколко минути, за да разбере какво всъщност се случва, защото дори след като забеляза две глави, било изключително трудно да повярва в това.

Ханевил е опитен животновъд, но в цялата й практика това е първият подобен случай, когато тя наблюдава раждането на двуглаво теле. По думите й във фермите им не се е случвало подобно нещо, поне никой от семейството не може да си спомни подобен случай.

Известно е, че състоянието на повече от една глава се нарича полицефалия. Тази удивителна мутация е изключително рядка при различни животни, включително:

котки;
кози;
свине;
овце;
крави;
мишки;
птици;
костенурки;
и дори хора.

Изследователите отбелязват, че това се случва, когато ембрионът се опита да се раздели на два отделни ембриона, което води до еднояйчни близнаци, но разделянето не е завършено. В резултат на това бебетата се раждат с изключително рядка мутация, която в света на едрия рогат добитък представлява 1 на 2500 случая.

Хонивил отбелязва, че когато била още в гимназията, нейният учител по селско стопанство имал плюшено двуглаво теле в класната си стая, но дори и тогава изглеждало много непредставително - било старо и проядено от молци. Въпреки това Лесли обичала да го гледа и дори не можела да си помисли, че тя някога ще може да види тази мутация със собствените си очи.

Превод: GlasNews