Британската кралица Елизабет II вероятно качва гостите си на кантар, пише лондонският в. "Дейли мирър".

Историчката Ингрид Сюард изрази предположението, че държавният глава на Обединеното кралство е възродила вековна традиция. "Много крале на нашата страна в миналото се претегляли своите гости преди трапезата и след това. Домакините са искали да се убедят, че хората да се нахранили добре, както повелява етикетът", каза тя и допълни, че няма точни данни кой е бил първият монарх, качил гости на кантар.

Край! На 95 г. кралица Елизабет II отказва пиенето

По думите на изследователката на традициите последният монарх преди Елизабет II, който е спазвал тази традиция, е бил нейният прадядо - Едуард VII, информира novini.bg. Монархът е бил на власт от 1901 до 1910 г.

"Нейно величество вероятно е решила да възроди претеглянето на гостите. В полза на това говори публикуван наскоро документ на принцеса Даяна. В писмо до неин близък загиналата на 31 август 1997 г. вследствие на автомобилна катастрофа в Париж съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз разказва как при едно от първите ѝ посещения при кралицата се е качила два пъти на кантара", посочи още Сюард.