От древни времена змия, която яде собствената си опашка, се смята за символ на безкрайността. Да видиш този процес на живо обаче, означава да станеш свидетел на истински ужас. Известно е, че в редки случаи, регистрирани предимно в плен, змиите наистина могат да погълнат опашката си и това изглежда много смущаващо.

Очевидци на този процес твърдят, че докато змията поглъща все повече и повече от собственото си тяло, символът на вечността постепенно буквално се превръща в спирала на смъртта, пише Science Alert. Всъщност, ако някой друг, например собственикът, не се намеси в този процес, храносмилателните течности просто ще започнат да унищожават собственото й тяло.

Изследователите отбелязват, че при някои змии в плен можете действително да видите увреждане от стомашната течност върху люспите, ако влечугото има лош навик да се поглъща.

Всъщност херпетолозите не знаят какво оправдава такова странно желание на змиите да се самоизядат, но все пак имат някои предположения. Учените смятат, че саморазрушителното поведение на змиите може да се дължи на стрес, болест или глад. Например, ако на едно животно му стане твърде горещо и няма къде да се скрие на сянка, то може да стане объркващо и да не прави разлика между собствената си опашка и потенциалната плячка. Освен това прегряването също може да провокира змийски апетит.

Нещо подобно изглежда се е случило с тази змия от зоомагазина, която се сви в купа с вода и погълна собствената си окървавена опашка.

Внимание, видеото съдържа сцени на насилие!

Изследователите отбелязват, че дори змията да разбере какво е направила след първото ухапване, това все още може да бъде опасно за нея. Факт е, че телата им са в състояние да се защитят от собствената си отрова, но острите зъби могат да причинят сериозни рани, които могат да се възпалят. Тъй като кралските змии са склонни да ядат други змии, се смята, че видът е особено предразположен към погрешен канибализъм.

Във видеоклип от 2020 г. Джеси Ротакър от убежището за забравени приятели в САЩ каза, че кралските змии всъщност често хапят опашките си, но рядко ги поглъщат. Понякога обаче това се случва – на кадрите се вижда как влечугото не само се захапа, но буквално погълна половината от собственото си тяло.

Според Ротакър най-доброто нещо, което собственикът на кралска змия може да направи в такава ситуация, е внимателно да издърпа опашката от устата на змията. Има обаче и други начини. Например, ако забележите, че вашият люспест домашен любимец налапва собственото си тяло, можете да поднесете дезинфектант към лицето му - в резултат на това той ще оригне собствената си опашка само за секунда.

Така или иначе, изследователите съветват да заведете влечугото на ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да предотвратите възпаление или други проблеми.

Превод: GlasNews