Ема Морано, родена в Италия през 1899 г., е доживяла до впечатляващите 117 години. А в основата на дълголетието ѝ се смята, че стоят хранителните ѝ навици. Вероятно два фактора са спомогнали за дълъг живот на Морано – решението ѝ да остане сама от ранна възраст и диета, базирана на ежедневна консумация на яйца.
Италианката е последният жив човек, роден през 19 век и се превръща в символ на издръжливост и дълголетие благодарение на дисциплината, с която се изправя пред предизвикателствата на живота. Ема поддържала особена и постоянна диета: тя консумира три яйца на ден, две от които сурови и едно варено.
Този хранителен навик започва през 20-те ѝ години, след като е диагностицирана с анемия малко след Първата световна война. Ежедневният прием на яйца ѝ осигурява енергията и хранителните вещества, необходими за справяне с работата ѝ и поддържане на стабилно здраве.
Дълголетната италианка също допълвала особената си диета със специален италиански алкохол - приготвен с билки като градински чай и рута, заедно с малко грозде. Тя го приготвяла сама, приемайки по няколко лъжици.
С течение на годините и към края на живота си Ема намаля приема си до две яйца на ден, опростена версия, която все още ѝ позволявала да поддържа минимално енергийно ниво, без да разчита на лекарства или сложни диети.
Лекарят на Ема д-р Карло Бава, който се грижи за нея почти три десетилетия, сподля, че тя рядко е консумирала плодове или зеленчуци, храни, които обикновено се препоръчват за здравословен живот. Лекарят обаче обясни, че дълголетието може да е повлияно и от генетични фактори. Майка ѝ живялла до 91 години, а няколко от сестрите ѝ достигнали или надхвърлили 100 години.
Един от най-забележителните аспекти в живота на Ема било твърдото ѝ решение да живее без партньор през по-голямата част от съществуването си. Единственият ѝ брак на 20 години не бил нито щастлив, нито доброволен. Принудена да влезе в тази връзка, след като е загубила мъжа, когото е обичала по време на Първата световна война, Ема каза, че е изтърпяла насилствена връзка, докато най-накрая се раздели през 1938 г.
След смъртта на единственото си дете Ема решава, че не иска да се подчинява на ничие „господство“ и избра да живее сама, без да търси друга връзка. Тя твърдо вярвала, че това решение е повлияло положително на нейното здраве и дълголетие, като избягва емоционалния стрес, често свързан с партньорството.
През своите 117 години Ема е свидетел на две световни войни и повече от 90 италиански правителства, както и многобройни постижения в технологиите и медицината.
От позицията си на работничка във фабрика тя наблюдава приливите и отливите на социалните и политически промени в Италия, като същевременно запазва положително отношение и голяма адаптивност. Според онези, които са я познавали, една от нейните тайни е способността да не се поддава на слабости, без да се отклонява от житейския си избор.
От какво се състоеше диетата на Ема?
Ема разкрива, че ежедневната ѝ диета първоначално включва три яйца, но в крайна сметка тя ги намаля до две. През годините избягва и зеленчуците. Приема домашен италиански алкохол. Въпреки че консумирала само две супени лъжици, Ема смятала, че алкохолът ѝ дава достатъчно енергия, за да продължи живота си, без да зависи от лекарствата.
Защо яйцата са полезни за нас?
Яйцата са сред най-питателните храни на планетата, според Healthline. Те не само са пълни с хранителни вещества като витамин D, B12 и фосфор, но също така могат да се похвалят с потенциални ползи за холестерола.
Това до голяма степен се дължи на факта, че те помагат за подобряване на нивата на липопротеините с висока плътност - или "добрия холестерол" - което е свързано с по-нисък риск от сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулти.
Превод: GlasNews.bg