Щастието е много субективно нещо - това, което кара един човек да се усмихне, може да бъде повод за различна реакция у друг. Но каквато и да е магическата съставка на щастието, красивото малко шотландско гранично градче Галашиелс определено я има.
 
Някогашно село, което се разрасна до малък град, Галашиелс наскоро беше обявен за най-щастливото място за живеене в Шотландия за втора поредна година.


 
И това, което може би е по-интересно, е, че докато много от така наречените „най-добри места за живеене“ имат високи цени на имотите, в този старинен град има най-евтината средна цена на имотите от само £163 634 (под 370 000 лева). Например апартамент на спокойна улица е обявен за само £40 000 (91 000 лева).


 
Среден наем на имот варира около £700 (1600 лева) на месец.

И така, какво прави хората толкова щастливи тук? Проучването на Rightmove попита жителите как се чувстват за техния район въз основа на 13 фактора за щастие като общностен дух, достъп до зелени площи и чувство за принадлежност.


 
Градът е известен с това, че е дом на най-големите обществени художествени проекти в света - The Great Tapestry of Scotland - който е създаден и ръчно ушит от 1000 души от цяла Шотландия, за да разкаже историята за наследството и културата на Шотландия.
 
Любителите на културните обекти и мероприятия могат да се насладят на Old Gala House - музей и художествена галерия - както и на едно от малкото останали семейни кина.


 
Има и абсолютно изобилие от великолепна природа - с велосипедни и пешеходни маршрути и две близки голф игрища.
 
Но според това, което казват местните жители, определено е сплотеното чувство за общност в града, който има население от около 10 000 души.
 
Превод: GlasNews.bg