С напредването на възрастта начините, по които усещаме света около нас, започват да се променят. Нашите сетива за вкус, обоняние, слух и зрение стават по-малко остри. Сега ново изследване показа, че дори възприятието за цвят се затъмнява с времето.

Изследователи сравниха как зениците на по-млади и по-възрастни хора реагират на цветовете в околната среда.

Екипът използва 17 души на средна възраст 27,7 години и други 20 на средна възраст 64,4 години. Участниците бяха поставени в затъмнена стая, където им беше измерен диаметърът на зениците от високочувствителна камера за проследяване на очите, докато им бяха показани 26 различни цвята, всеки за пет секунди.

Показаните цветове включват различни нюанси – включително тъмни, приглушени, наситени и светли – розово, синьо, зелено, жълто и червено. На участниците също бяха показани два нюанса на оранжево и четири цвята в сивата гама.

Когато виждаме цвят, зениците ни се свиват в отговор на всякакви промени в неговата лекота или наситеност. Обикновено това е трудно да се наблюдава, но проследяващата камера, използвана от екипа, известна като пупилометър, е в състояние да записва промени в диаметъра на зеницата 1000 пъти в секунда.

По време на техния анализ екипът установи, че диаметърът на зеницата на здрави възрастни хора се свива по-малко в отговор на цветовата наситеност в сравнение с по-младите. Това беше особено очевидно за зелени и розови нюанси. Въпреки това и двете групи участници имаха сходни отговори на цветния нюанс.

„Нашите данни от пупилометрия (отчитането размера на зеницата и начинът, по който тя се свива и отпуска при определени услови) предполагат, че ставаме физиологично по-малко чувствителни към колоритността на нашата среда с възрастта“, пишат авторите. „Тези констатации допълват по-ранни поведенчески изследвания, които показват, че по-възрастните възприемат повърхностните цветове като по-малко хроматични (цветни) от младите възрастни.“

Според изявление на водещия автор, д-р Janneke van Leeuwen, „Тази работа поставя под въпрос дългогодишното вярване сред учените, че цветовото възприятие остава относително постоянно през целия живот, и вместо това предполага, че цветовете бавно избледняват с напредването на възрастта“.

„Хората с деменция могат да покажат промени в цветовите възприятия както и други симптоми, свързани със зрителния орган,“ казват още изследователите.

Превод: GlasNews.bg