Една от най-предпочитаните туристическа дестинация през лятото в Северозападна България е Белоградчик. Това показва официална справка за броя на туристите посетили Белоградчишката крепост, пещерата “Магурата“ и другите туристически обекти в община Белоградчик, каза заместник кметът Росен Младенов. През най-активните за туризъм летни месеци – юли и август, туристическите обекти са били посетени от над 30 200 български и чуждестранни туристи. А от началото на годината до края на август техния броя  е над 71 000. 

Първенството сред най-посещаваните обекти в района държи Белоградчишката крепост, която е един от 100-те национални туристически обекта, и за осемте месеца на годината е посетена от над 50 000 туристи, като само през август техния брой е бил 11 400.

Близо 20 000 са посетителите на пещерата „Магурата“ от началото на годината, от които 5000 са само за месец август. В пъти по-малкият брой туристи, посещаващи пещерата, се дължи на факта, че терена в нея е хлъзгав, маршрутът достига до  дълбочина от над 300 метра под земята, висока е влажността, температурата, която е постоянна, е 12 градуса през цялата година, посочи Младенов.

През тази година община Белоградчик осъществява проект по обновяване на пещера „Магурата“- подменено е съществуващото осветление с енергийно ефективно, почистени и обработени против корозия са парапетите, възстановена е нарушената на места каменна настилка в пещерата, предвидени да края на годината са и други дейности по облагородяване и експониране на пещерата, която е една от най-дългите и големите в България.

От началото през март на туристическия сезон по река Дунав до края на август на видинския порт са акостирали 237 кораба с близо 23 000 чуждестранни туристи, като над 80 на сто от тях са посетили Белоградчишката крепост, каза Росен Младенов. Ниското ниво на река Дунав в последните два месеца допринася за увеличаване броя на извънредните спирания на круизни кораби извън графика, поради невъзможност да стигнат от и до Русе. Това допълнително увеличава туристическите посещения в района на Белоградчик, посочи Младенов. 

Дял за превръщането на Белоградчик в предпочитана туристическа дестинация има и провеждането през август вече седма година на летния оперен фестивал „Опера на върховете-Белоградчишки скали“, организиран от Софийската опера и балет, както и за първа година на патриотичните концерти - спектакли на Фондация „Нашият дом е България“.