Съвсем скоро християните ще празнуват Великден, а евреите от днес празнуват Песах. По какво тези важни събития за религиозния свят се различават и по какво си приличат?

Песах - еврейската Пасха?

Песах е един от най-старите еврейски празници. Свързва се с важно събитие за еврейския народ, описано в Тората като голямото изселване на евреите от египетското робство, което се счита за началото на историята на еврейския народ.

Песах е централният еврейски празник в памет на Изхода от Египет, който тази година ще започне на 15 април вечерта и ще продължи до събота, 23 април. В кухнята се отразява повече от другите празници, тъй като има редица гастрономически ограничения. Например, не можете да ядете тестени изделия, зърнени храни, бобови растения, хлебни изделия. Забранени са и растителните масла, с изключение на зехтин и кокос. Разрешени са месо, яйца, риба, млечни продукти.

На празничната трапеза, на която сядат евреите след молитва, трябва да има вино, и то поне четири чаши за всеки, месо, изпечено върху кокал, маца, варени картофи или моркови, варени яйца, чаросет, сладкиши с добавка на кокос или ядки.

Преди да сложите масата, трябва да знаете нещо за кеара. Това е името на пасхалното ястие, което заема централно място на трапезата по време на Пасхалния седер. Който няма специална - може просто да е плоска голяма чиния, с шест малки - като купички. 

Какво трябва да има на кеарата:

На самата кеара в определен ред има шест вида храни, всяка от които има своя собствена символика, всички те са напомняне за различни аспекти на излизането от Египет. По-добре е да подготвите всички продукти предварително, преди празника.

Зроа е парче месо върху кокал. Поставя се в памет на пасхалното агне. Като зроа можете да използвате сурово пилешко крилце, силно запечено на открит огън.

Бейца е варено яйце, символизиращо празнична жертва. Преди да сложите яйце в чиния, то трябва да бъде обелено.

Марор - листа от маруля, цикория. Горчивото зелено напомня за горчивия живот на израилтяните в Египет.

Карпас означава "зеленчук". Обикновено се използва парче варен картоф, целина. Той е символ на пролетта, плодородието и вечно възраждащия се живот.

Харосет е смес от настъргани ябълки, ядки, подправки и червено вино. Приготвя се в памет на глината – материала, с който еврейските роби са работили на „големите строителни обекти” на Египет. В Израел към рецептата се добавят фурми.

Чазерет - пюре или ситно нарязан хрян, използван за приготвяне на "korekh" - "сандвичи" от маца с марор по време на процеса на Седер.

И най-интересното - всичко, което лежи на кеарата, не се използва за храна! Блюдата за празничната маса са други. Знаете ли какви?