Британско семейство, което напусна Обединеното кралство и се установи в България, след като разбра, че никога няма да може да си купи дом, споделя, че е спестило £300 000 ( около 680 000 лева), като е купило ферма само за £7 000 ( 15 800 лева).

Люис Вай и съпругата му Джордан, и двамата на 31 години, напускат къщата си под наем с две спални в Борнемут, Дорсет, и се местят на 2900 км - в Хасковско, България, през юни 2022 г. - с двете си деца, Лео, 11, и Фей, 2, разказва Daily Mail.

Джордан решава да емигрира, след като разговаря със свой приятел, който й споделя, че е купила къща в страната само за £3000 (6800 лева).

След като обмислят идеята и постоянно проверяват цените на имотите, двойката купува парцел от два акра, който включва къща с три спални, плевня и стопански постройки за £7000 - значително по-евтино от ипотеката от £300 000, пред която са изправени в Обединеното кралство. 

Те обаче претърпяват малък неуспех, когато пандемията на Covid удря, тъй като няма възможност за посещение на имота до май 2021 г.

Когато най-накрая са готови да се преместят през юни 2022 г., Джордан и Луис информират семейството си за преместването, продават повечето от вещите си и подготвят караваната си. 

Двойката казва, че качеството им на живот се е подобрило, тъй като имат повече време да прекарват с децата си и един с друг.

Джордан, мениджър на социални медии на свободна практика, първоначално от Борнемут, казва: „Наистина се мъчихме с ипотеката. Синът ни се роди, когато бяхме 19 и се преместихме в апартамент, който не можехме да си позволим, всичко започна от там. 

„Това определи нашия път към това, че никога няма да можем да получим ипотека – беше голямо нещо за нас да притежаваме собствен дом. Дори с две заплати, това не беше нещо, което изглеждаше постижимо за нас в Обединеното кралство. Не беше лесно, но тук в България има толкова голяма общност. Напомня ми какво казваше баба ми, когато живееше в Брадфорд. Беше общност, беше село, всеки познаваше всеки, всеки помагаше.", разказва Джордан.

Всичко е станало след случайна среща между Джордан и нейн приятелка в Саутхямптън. Тя споделя, че си е купила имот в България.

"Попитах я дали мога да погледна, не можах да повярвам.  „Прибрах се вкъщи и показах на Луис и се пошегувах, казвайки „трябва ли да започнем отначало?“ ,Тогава погледнахме и не можехме да повярваме какво можем да получим за тази цена. Винаги сме харесвали идеята да направим нещо такова. Повлия и елементът на провинцията, винаги сме искали да живеем на село. В Борнемут това никога нямаше да се случи за нас.“, споделя още жената.

Въпреки че двойката никога не е съжалявала за решението си, семейството им първоначално не е било толкова сигурно в този ход.

Техните семейства са скептично настроение, а и децата им са били по-малки тогава.

Двойката обясни, че са продали повечето си вещи, за да стигнат до България, което е включвало пътуване с ферибот от Борнмут и много шофиране - общо 20 дни.

„Всяка вечер разтоварвахме караваната си, на сутринта я презареждахме отново и тръгвахме.“ 

Откакто са в България, двойката прави всички ремонти без чужда помощ - похарчили са около £5000 (11 000 лева) досега. 

Луис казва, че цели целият проект трябва да бъде завършен за 10 години.

„Върви наистина добре. Влязохме в къщата доста бързо от караваната, въпреки че всъщност не очаквахме. Досега сме свършили много работа – ремонтирахме всички ВиК инсталации и електричеството. Изкърпихме покривите на три сгради, изградихме септична яма, така че имаме цялата канализация. Нямам опит в строителството, но имам минало, когато бях добър в „Направи си сам“.  Гледам видеоклипове в YouTube, но имам приятели, които работят в занаята, така че ако наистина се затрудня, ще разчитам на тях.“, споделя той.

Двойката документира пътуването си за обновяване в канала си в YouTube - @frombournemouthtobulgaria - и признава, че пътуването не е било лесно, но си заслужава.

Джордан си спомня, че е имало известни съмнение в първите моменти след пристигането, но те бързо са отминали.

Превод и редакция: GlasNews