Предупрежденията за вредното въздействие, което пушенето може да има върху нашето тяло, са общоизвестни. Вредите - също. Това не отказва любителите на изделията от тютюн, но не липсват и случаи, които може да ги накарат да се замислят. Пушач от САЩ бе застигнат от необичайни вреди от любимите цигари.

Мъжът забелязал промяна в цвета на езика си след прием на антибиотици. Анонимният 64-годишен мъж от Охайо отишъл при лекарите около две седмици, след като забелязал, че езикът му е започнал да променя цвета си.

Посещението му в клиника идва три седмици, след като завършил курс с антибиотик, който приемал заради инфекция на венците. Странните симптоми, получени от мъжа, са докладвани в New England Journal of Medicine, където се разкрива, че мъжът е и пушач.

Някои от подробностите в проучването остават неясни, като не е известно колко време мъжът е пушил и колко редовно го прави. Авторите също не посочват дали промяната на цвета е причинена специално от тютюнопушенето, антибиотиците, или комбинация от двете.

Задържаха пловдивски милионер след гонка с полицията

Въпреки това снимки, публикувани в проучването, показват, че мъжът има зелен и "космат" език.

Лекарите са диагностицирали мъжа с "анормално покритие“ от кожни клетки, което се образува в горната част на езика, създавайки натрупване на бактерии.

Те се наплъстяват върху частта от езика, където се намират вкусовите рецептори, известни също като папили.

Не легенда, а истина: Археолози откриха „входа към ада" в Мексико

Проведени са много изследвания за въздействието на тютюнопушенето върху здравето на венците ви. Ако има липса на стимулация или абразия в горната част на езика, тогава може да се получи натрупване на кератин, който е същият протеин, който изгражда косата на главата ни.

След това папилите стават по-дълги от обикновено - придавайки на езика "космат" вид и усещане, пише ladbible.com. Бактерии могат да попаднат в "капан" в резултат на това, което води до доста странни цветове на езика. Какъвто е случаят и американеца.

Известни са изледвания, които показват връзка между пушенето на цигари и лошото орално здраве. Подобни проучвания карат хората да осъзнаят, че пушенето може да причини натрупване на плака и бактерии. Що се отнася до антибиотиците, те могат да повлияят на микробиома на устата, като по този начин променят бактериите и им позволяват да седят на езика.

Превод: GlasNews.bg.