Удивително видео на огромен калмар с големи перки беше заснето по време на гмуркане на 501 експедиция на дистанционно управляваната подводница Schmidt Ocean, чиято основна задача е да търси хидротермални отвори в Изгубения град в дълбоките води на Атлантическия океан.

Този проект има за цел да събере химически и биологични проби от мистериозната среда на хидротермални отвори, удобно сгушени на океанското дъно. Този път обаче учените имаха повече късмет, те също успяха да срещнат и заснемат удивителния дълбоководен танц на изключително рядко главоного, което е изключително рядко.

Обърнете внимание, че големите калмари са известни с невероятните си размери - възрастните могат да достигнат около 6 метра дължина, повечето от които са техните придатъци, пише IFLScience. Учените са открили този невероятен гигантски калмар на дълбочина повече от 1930 метра под повърхността на океана.

Главоногият сякаш се рееше в дълбините на водата или изпълняваше странен танц, валсирайки с придатъците си. Тялото на мистериозното същество имаше розовочервен оттенък с тъмнолилави очи. Според изследователите те все още знаят малко за този удивителен вид.

Учените все още не знаят как точно калмарите с големи пипала използват ръцете и пипалата си, но те имат малки смукатели. Изследователите предполагат, че когато придатъците висят под тялото на калмарите и се влачат по морското дъно, те улавят плячка, на която се натъкват.

Известно е, че този огромен калмар принадлежи към рода Magnapinna, който от своя страна е разделен на няколко различни известни вида. Известно е, че представители на този вид живеят в Атлантическия и Тихия океан, но учените също смятат, че те могат да бъдат космополити на подводния свят.

Трябва да се отбележи, че в цялата история на наблюденията учените са записали само около две дузини срещи с калмари с големи пипала и за първи път този вид е документиран и описан едва преди 20 години. Поради факта, че представители на този вид рядко хващат окото на учените, последните знаят много малко за тези огромни подводни създания.

Превод: GlasNews