Страховито кървавочервено небе над Шанхай е предизвикало страх сред гражданите на китайския град, съобщава Science Times.

Както се посочва в Daily Star, видео, заснето от жители на Джоушан, засегнат от COVID-19 пристанищен градски огръг на Шанхай в Китай, разкрива, че нощното небе се е оцветило в ярки оранжево-червени нюанси сред дебел слой мъгла.

Може дори да се чуят как деца да казват на родителите си, че са уплашени. Този феномен на червено небе може да се види в целия град в продължение на часове в събота вечерта, 7 май.

Тъй като видеоклиповете стават популярни в Douyin, базирана в Китай платформа за социални медии, подобна на TikTok, хората се притесняват, че това може да е лоша поличба, свързана с продължаващата битка срещу COVID-19 в региона.

Кървавочервено небе

Гледката на кървавочервеното небе предизвиква множество негативни спекулативни прогнози като „земетресение след седем дни“, „Страшният съд идва“, а някои наблюдатели коментират, че феноменът предвещава „късмет и просперитет“.

Тогава метеорологичното бюро на Джоушан отговаря на спекулациите и пояснява, че това не е явление, което може да се счита за „свръхестествено“.

Говорителят метеорологичното бюро заявява още, че денят е бил много мъглив и на малка надморска височина са се образували облаци и че подобно явление се причинява от пречупване на светлината.

Феномен, подобен на мираж

Държавната медия CCTV съобщава, че местна рибарска фирма е потвърдила, че причината за феномена е една от техните риболовни лодки.

Заместник-управителят на компанията разказва и че червените светлини идват по-конкретно от лодки, които дават червен сигнал, че са хванали сайра.

Червената светлина се пречупва от водата и се прожектира към небето, което води до подобен на мираж феномен. Това се случва много често, особено около крайбрежните райони.

Метеорологичното бюро на Джоушан е пуснало предупреждение за "ниска видимост" по време на събитието в събота вечерта до неделя сутринта, когато червеното небе става отново нормално.

Какво означава пречупване на светлината?

Пречупването на светлината или рефракция представлява промяна в посоката на вълната като явлението се наблюдава най-често при преминаване от едно прозрачно вещество към друго. Случва се и с вода, звук и други вълни.

Благодарение на това пречупване на светлината може да има лупи, лещи, призми и прозорци, а и нашите очи нямаше да могат да се фокусират без пречупването на светлината.

Защо „Червеното е новото черно“ в големите градове?

Феноменът, че небето в градовете става все по-червено се обяснява в Discover, позовавайки се на изследване, озаглавено „Червеното е новото черно“,  публикувано през 2012 г. в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Уличното осветление не се ограничава до улиците, които искаме да осветим - голяма част от тази светлина се разпръсква в атмосферата. Това сияние в небето е често срещано явление, наблюдавано в оживените градски райони. Някои видове осветителни тела произвеждат повече светлина от други и колкото повече светлина се изпраща нагоре, толкова повече светлина се разпръсква обратно от атмосферата, обясняват изследователите.

Добре известно е, че небето през деня е синьо, защото атмосферата разпръсква по-късите сини дължини на вълната на светлината повече от по-дългите червени дължини на вълните. По подобен начин екипът установява, че по-късите дължини на вълната на изкуствената светлина се разсейват най-лесно в ясни нощи. Но при облачната покривка, дълговълновата червена светлина, която обикновено се изпращакъм небето в ясни нощи, се разпръсква обратно на Земята.

Резултатът е, че облачните нощи в градските райони имат червеникаво сияние.