В Мексико, в предградията на Мексико Сити, е построено футболно игрище точно в кратера на вулкан. Може да не е най-доброто място за игра на мач, но е мястото, където съдията свири със свирка всеки уикенд, за да даде знак за началото на мача.

Един от играчите, Адриан Гарсия, 32, който работи като графичен дизайнер, казва, че това е уникална сфера.

„Много е приятно да дойдеш тук, за да се разсееш, да си починеш, да побъбриш с приятели и семейство“, добави той.

Неактивният вулкан Teoka се издига над морското равнище на надморска височина от около 2700 метра в района Xochimilco, зелена част на града в югоизточната част на разтегнатия метрополис, пише Yahoo News. През уикендите около 10 отбора от аматьорската лига играят в кратера му.

Някога това място е било церемониален център, но след като се разпада, е превърнато във футболно игрище.

„Това поле вероятно е на 70 години. Когато бях дете, те ме носеха тук на ръце“, казва говорителят на лигата Джоел Бекерил.

футболно игрище, футбол, вулкан, неактивен вулкан, планини, гора, джунгла, природа, кратер футболно игрище, кратерцял екран
На зазоряване футболното игрище е обвито в гъста мъгла, но с изгрева на слънцето тя постепенно се разсейва. Снимка: Claudio Cruz

На зазоряване футболното игрище е обвито в гъста мъгла, но с изгрева на слънцето тя постепенно се разсейва. Има само един път до върха, както и 18-километрова туристическа пътека, която се изкачва по гористите склонове на вулкана.

„Фантастично е. Много е впечатляващо да отидеш до терена и да имаш много добри условия за игра на футбол“, каза 47-годишният вратар Даниел Мансила Пеня.

Според експерти от Националния автономен университет на Мексико в южната част на Мексико Сити и на границата със съседния щат Морелос има повече от 200 вулкана, повечето от които са неактивни. Мексико се намира в най-сеизмично и вулканично активната зона в света, известна като Огнения пръстен, където Тихоокеанската плоча среща съседни тектонични плочи.

Превод: GlasNews