Италия може да се похвали с прекрасни плажове - едни от най-добрите в Европа - и от блестящите бели камъчета на Пулия до суровия бряг на Амалфи, те са пълни с туристи и местни жители веднага щом изгрее слънцето.

Но сега едно от популярните места подчертава своите правила, за да помогне за опазването на 2000-километровата си ослепителна брегова ивица. Властите в Сардиния предупреждават туристите, които планират да събират пясък, камъчета и чакъл от известните бели плажове на острова.

Залавянето им може да доведе до глоба в размер на 3000 евро (почти 6000 лева) или дори до затвор за кражба на обществено имущество. Макар че това може да звучи малко крайно за кражба на пясък, туристите пренебрегват местните правила от години, пише TimeOut.

Тази година досега няколко посетители са били хванати в опит да изнесат пясък и археологически останки от острова: един френски турист неуспешно се опитал да си набави сталагмити и раковини, а на германско семейство са открити килограм камъни. Лудост, нали?

Нещо повече, застъпническата група Sardegna Rubata e Depredata (ограбена и разграбена Сардиния) изчислява, че през 2021 г. са били откраднати шест тона пясък. Това е доста сериозно количество.

Само малка част от туристите, които посещават Сардиния, прекарват времето си в копаене на до 40 кг пясък всеки [което е направила една френска двойка през 2019 г.] - казва пред Би Би Си ученият по околната среда Пиерлуиджи Коко. 'Но ако умножите половината от това количество по пет процента от един милион туристи годишно ... това би допринесло значително за намаляването на плажовете'.

Това не може да се случи. Плажовете на Сардиния очевидно са красиви, но вместо това може да се опитате да предизвикате завист с красиви снимки в Инста. Кому са нужни всички тези камъчета?

Снимка: Vogue