Според източния календар 2023 г. е годината на Черния воден заек. Годината обещава да бъде добра и спокойна. Ето защо, още в навечерието на Нова година ще бъде добре да успокоите символа на годината и да готвите красиви вкусни ястия.

Какво не може да се готви за Новата година 2023 г.?

Трябва да се помни, че заекът е тревопасно животно, така че е препоръчително да се даде предпочитание на естествени, вегетариански ястия. Въпреки това ще бъде достатъчно просто да не сервирате заешко месо на масата.

По-добре е да замените вкусното и диетично заешко месо с ястия от риба или други видове месо. Зайците са много селективни в храната си, така че всички ястия трябва да са пресни и естествени. Предпочитания могат да се дадат на зърнени култури, зеленчуци, плодове, пресни билки. Специалистите не са стигнали до консенсус дали месото изобщо трябва да присъства на новогодишната трапеза. Но ако го обичате, тогава просто се опитайте да не готвите заешко месо, свинско и говеждо месо. Тоест можете да използвате само домашни птици или морски дарове (калмари, скариди, октопод и др.).

Не трябва да черпите гостите на новогодишната трапеза с кръв или ястия с карантии. Не добавяйте пикантни подправки или чесън към ястията.

Какво трябва да има на празничната трапеза?

Идеални варианти са салати от пресни зеленчуци и плодове, оригинални закуски.

Както и:

► прясно зеле (броколи, класическо, карфиол, маруля)

► морков

► много зеленолистни – копър, магданоз, целина, спанак

► ябълки и круши

► горски плодове

► царевица в салата

► други зърнени храни

Такива ястия не само ще бъдат вкусни и здравословни, но и ще помогнат за успокояването на символа на Нова година 2023.

Как да украсим празничната маса за Новата година 2023-а?

Също толкова важен е декорът в новогодишната нощ. Наистина благоволението на Черния заек през цялата година зависи от това дали празничната трапеза е правилно украсена или не. Можеш да използваш:

► красиви изработки от сено

► фигурки на зайчета, зайци

► свещи в красиви свещници

► композиции от жив смърч и шишарки

► красиви салфетки, за предпочитане бели

► всякакви ръчно изработени играчки, но без използване на кожа.

Цветовете на Новата 2023 година са червено, синьо, жълто, зелено и розово.