Природата е невероятна и непредвидима и колкото и да си мислим в дадени моменти, че можем да я контролираме, винаги сме в ролята на подчинените. Ако сме свикнали с жегата, пороите, градушките и ураганните ветрове, то вероятно не сме и чували за едни други, много по-страховити и същевременно впечатляващи природни явления.

Вулканични светкавици

Вулканите безспорно могат да създадат много поразии, ако са активни. Не всеки има възможността, а и желанието да наблюдава изригването на някой от тях. Само по себе си то е доста внушително, но може да стане и още по-зле - в небето над вулкана, покрито с гъсти облаци дим, се появяват десетки светкавици.

Има две теории за възникването на тези светкавици, които са видими само при големи изригвания. Според едната, те са в резултат на статично електричество, образувано от сблъсъка на частиците, които се изхвърлят от кратера на вулкана. Според друга, това е сблъсък на положителния заряд, който се изхвърля от вулкана, и друг, противоположен, който се образува в небето.

Снимка 417040

Явлението се наблюдава прекалено рядко, за да има достатъчно възможности за изследването му. При малки изригвания светкавиците също са малки и остават скрити от кълбата дим.

"Горящ" лед

Лед и огън са две противоположни, взаимно изключващи се понятия. Но не и в природата. В замръзналите води на морета и океани учени и изследователи неведнъж са се натъквали на метан, който е под формата на твърд газов хидрат заради минусовите температури.

Образуването на метана му се дължи на изгниването на животни и растения, при което се отделят газови съединения. Той придобива формата на красиви, леден мехури, които стоят на повърхността на водата.

Когато времето се затопли, тези мехури се пукат и метанът се освобождава във въздуха. Тогава става наистина взривоопасно, ако запалим огън наблизо.

Замръзнали вълни

Дори и да сме почитатели на сърфа, надали някога сме си представяли, че огромните вълни, по които се спускаме с дъската, могат да замръзнат в това положение - издигнати на метри над водата.

Да, наистина е невъзможно, но в Антарктика огромните ледници често при топенето си образуват форми, които много наподобяват на вълни, застинали високо над главите ни.

Снимка 417049

Синя лава

Вулканите произвеждат черен дим и червена лава, но не и един по-необикновен в Индонезия - Kawah Ijen. При изригването му над кратера се издигат сини пламъци и синя лава. Това необичайно явление се дължи на факта, че този вулкан има много високо съдържание на сяра в недрата си.

Когато серните изпарения се съединят с горещия въздух и лавата, се създава този необичаен, син цвят. Невероятната гледка обаче може да бъде наблюдавана само през нощта. 

Снимка 417050

Приказни кръгове

Пустинята вероятно е последното място, на което може да се надяваме на чудеса. Но в Намиб се намира една от най-големите загадки на природата - огромен брой "приказни кръгове", в които почвата е напълно гола.

Образуването им е обект на редица теории, но за най-правдоподобна се смята една, пише lifestyle.bg. Според нея, празните от растителност петна с диаметър до 15 метра са дело на термити, които отстраняват растителността над мравуняка, за да запазят влагата за тях.

Снимка 417051

Скитащи/пълзящи камъни

В националния парк "Долината на смъртта" в Калифорния се наблюдава не по-малко плашещо от името на мястото явление - камъни, някои от които тежат по 300 кг, които се движат, завиват и оставят различни по форма следи зад себе си. Движенията им са по дъното на пресъхналото езеро по дъното Рейстрак Плая и повече от половин век са мистерия и за учените.

Учени от НАСА установяват преди 15 години, че причина за движението на огромните камъни е лед, който се образува през зимата в пукнатините на дъното на езерото.  Заради него повърхността, върху която са камъни, се премества малко по малко заради вятъра, а оттам и самите те.