Да напусна или да не напусна работа?

Хората напускат работа по множество причини, но често решението е обвързано с взискателни шефове, неразумни срокове и усещането, че ситуацията никога няма да се подобри.

Когато един лош или напрегнат ден на работа се превърне в нещо обичайно, това може да е знак, че основният проблем е самата работа ― и вече няма какво да спечелите, ако останете.

Понякога хората имат това усещане, което ги води към вратата много преди да обмислят да подадат оставката си. Но ако изчаквате още, ето признаци, че може да сте готови да напуснете работата си:

Осъзнавате, че сте подценени

Желанието за по-голяма заплата (не е изненада!) е основната причина хората да решат да напуснат работа. Ако сте убедени, че получавате недостатъчно заплащане и не сте убедени, че ще получите повишение в разумен период от време, по-добре е да потърсите нови възможности, които биха могли да са подходящи за вас.

Осъзнавате, че вашето работно място цени бърнаут културата

Когато се очаква да сте на разположение 24/7 и има малка толерантност към вземане на отпуск или болничен, вие сте в компания, която иска служителите й да работят, докато не изгорят. Напуснете, докато можете. Организация, която има подобна политика, е особено опасна за професионалистите, защото често последствията могат да бъдат страшни. 

Работата ви причинява физически стрес

Ако мисълта за вашата работа ви измъчва с безсънни нощи, мускулни болки, болки в стомаха, главоболие и други физически симптоми на стрес, това са признаци, че тя е токсична, пише profit.bg. Дългите часове в офиса, липсата на автономия и икономическата несигурност могат да допринесат за вида вредна среда на работното място, от която трябва да се отървете, вместо да се опитвате да се справите  нея.

Плачете, докато отивате на работа

Ако сте стигнали до момент, в който се страхувате да отидете в офиса, определено е време да напуснете. Въпреки че има много причини, поради които може да се чувствате по този начин, никоя от тях не си заслужава разума и психическото ви благополучие.

Отегчени сте

Ученето ни държи мотивирани, а когато спрете да учите, това често е знак, че сте надраснали работата си. Ако работата, която вършите, не ви позволява да се чувствате сякаш постигате нови цели или ви кара да скучаете, ако чувствате, че правите едно и също нещо отново и отново и не получавате възможности да направите следващото нещо, за което сте готови, това може да е знак, че трябва да продължите напред.

Прекарвате повече време в мислене за възможности извън действителната ви работа

Ако откриете, че сте погълнати от страст, която не е част от работата ви, това може да е знак, че сте готови за смяна на кариерата. Един от най-големите признаци за това е, когато просто се чувствате неспокойни. Вашият интерес към нещо друго ви принуждава да правите изследвания, да четете за него, да посещавате групи по интереси. Помислете дали да не потърсите нещо в друга сфера.