Херцогът и херцогинята на Съсекс Хари и Меган ще получат наградата "Пулс на надежда" ("Ripple of Hope")  заради усилията си в борбата срещу расизма, писаха британските медии.

Отличието се връчва от американската фондация за правата на човека "Робърт Ф. Кенеди".

Дъщерята на Робърт Кенеди (1925-1968) - Кери Кенеди, която е говорител на организацията, заяви, че Хари и Меган "смело се противопоставиха на расизма в британското кралско семейство, противопоставиха се на вековни традиции, за да докажат, че расизмът не може да има място в света". 

"Те съзнаваха, че могат да изгубят семейството си, позицията си в света, но все пак го направиха", добави тя.
  
По-рано Меган Маркъл в интервю с телевизионната водеща Опра Уинфри говори за проявата на расизъм от страна на кралската фамилия, по-специално към сина им Арчи. Майката на Меган е чернокожа, а баща ѝ с бяла кожа. 
    
Херцозите на Съсекс ще получат наградата, която е вдъхновена от известната реч на сенатор Робърт Кенеди "Пулс на надежда", произнесена през 1966 г. в Кейптаун, където по това време е режимът на апартейд. 

Церемонията по награждаването ще бъде на 6 декември. 

Сред носителите на отличието са президентите на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън, бившият държавен секретар Хилари Клинтън, актьорът Джордж Клуни.