На Хелоуин, който се провежда в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, хората се обличат в костюми на чудовища, вещици и други тъмни същества. Не забравяйте обаче за правилата, които съществуват в човешкото общество.

Шеги за Хелоуин: какво е позволено и какво е забранено?

Има основно правило: можете да организирате безобидни шеги и шеги, които няма да навредят нито на хората, нито на имуществото. Намазването на нечия дръжка на вратата с паста за зъби може, разбира се, да подразни собственика й, но няма да му навреди. Но ако човек се подхлъзне върху течен сапун, който разлеете на прага, и се нарани, такава шега може да доведе не само до гнева на жертвата, но и до наказателно преследване.

Популярната шега с хвърлянето на тоалетна хартия в колите може да изглежда безобидна на пръв поглед, но всъщност може да повреди боята – и шегата се превръща в щета на имущество.

Възниква въпросът: в какви случаи застраховката покрива загуби от изстъпления на Хелоуин?

Специалистите предупреждават: застраховката не покрива умишлено причинени щети. Ако вие сами сте претърпели лоша шега - например някой хвърли яйце в къщата ви - тогава, след като сте хванали шегаджията, можете да поискате документите му или да се обадите в полицията. Но бъдете внимателни със задържането, защото това може да се разглежда като телесна повреда или принудително лишаване от свобода.

Страшни клоуни

Въпреки факта, че обличането на плашещи клоуни не е много популярно в България, все пак е добре да знаете, че могат да бъдат видени по улиците. Ако такъв герой ви тормози или заплашва, дори и на шега, имате право да се обадите в полицията. Заплахите с чук, нож или друг опасен предмет са криминални престъпления, особено ако жертвата е поставена в опасна ситуация, например на пътя.

Мога ли да карам с костюм?

Това е позволено, стига да не прекалявате с маскирането. За големи шапки, очила, бради и перуки може и да ви глобят. Такива подробности могат да попречат на изгледа ви и да доведат до опасни последици. По-добре е да стигнете до мястото на партито и да се преоблечете на място или да използвате такси.