В ново проучване международен екип от 40 учени се фокусира върху количественото определяне на ограниченията на животоподдържащите системи на планетата. Резултатите бяха отчайващи - човечеството е преминало почти всички допустими граници на Земната система (ESB), което прави живота на планетата безопасен.

Изследователите са открили, че социалните и икономически системи, базирани на неустойчив добив и потребление на ресурси, водят до бързи промени, които подкопават тези системи, като по този начин тласкат Земята към неизбежна дестабилизация.

По време на изследването учените анализираха климата, биоразнообразието на планетата, прясната вода, различни замърсявания на почвата, водата и въздуха, пише Daily Mail. Екипът продължи да идентифицира безопасни и справедливи ограничения, които управляват планетата, защитават други видове, намаляват значителните вреди за хората и подкрепят приобщаващото човешко развитие.

Резултатите показват, че не е нарушена ПДК само в една категория - аерозолни замърсители. Учените отбелязват, че днес изменението на климата е надхвърлило справедливата си граница от 1°C, но безопасната линия от 1,5°C над средната глобална температура в прединдустриалния период все още е непокътната.

Според водещия автор на изследването, професор Йохан Рокстрьом от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата, констатациите на екипа са доста обезпокоителни, тъй като вече се усещат значителни „социални въздействия“. Изследователят също така отбеляза, че в 5-те анализирани области няколко граници вече са били нарушени в глобален и локален мащаб.

С прости думи, ако не настъпи навременна трансформация, най-вероятният сценарий са повратните точки и широкообхватните въздействия върху човешкото благосъстояние. Изследователите отбелязват, че за човечеството е изключително важно да предотврати подобно развитие на събитията, ако наистина искаме безопасно бъдеще за себе си и бъдещите поколения.

През 2015 г. държавите-членки на ООН се съгласиха да се обединят, за да ограничат повишаването на глобалната температура до 1,5°C и да защитят биоразнообразието на 30% от сушата, морето и сладководните води. Сега изследователите стигнаха до извода, че сме изключително далеч от тези цели – всъщност човечеството дори не е на път към тези цели.

Изследователите на Земната комисия смятат, че няма да можем да се доближим до постигането на тези цели, ако няма глобална трансформация. Освен това тези трансформации трябва да имат системен характер и да са свързани с икономическите, технологичните и политическите фактори на деградацията на Земята.

Според съавтора на изследването, професор Джойет Гупта от университета в Амстердам, ключът към оцеляването и избягването на преминаването на всички допустими граници е справедливостта. Поне това е заключението, до което стигна екипът и сега изследователите отбелязват, че „това не е политически избор, а нещо необходимо за постигане на планетарна стабилност“. Това се доказва от редица екологични оценки.

Превод: GlasNews