Прясната и здравословна храна не е запазена за онези, чиито портфейли могат да издържат едно пазаруване на био щанда в хранителния магазин.

Всеки, който разполага с малко търпение и незначително количество слънчева светлина, може да си отгледа храна вкъщи.

Дори да замените само един или два елемента в чинията си с продукти, които сте отгледали сами, това може да добави много повече забавление и вкус към вашия свят. За да научи повече по темата, Bored Panda търси помощ от Катрин Хюз, създател на блога за дома и градината Growing Family.

Тя посочва, че различните зеленчуци растат по различен начин: някои могат да се върнат към живота от семена, дошли от първоначалното растение, докато други могат да се възстановят от парче от оригиналното растение. 

„Най-лесният начин да се опитате да възстановите храната е на закрито, в идеалния случай в чинийка или контейнер на светъл перваз на прозореца“, обяснява Хюз. „Не забравяйте да я поливате редовно.“

Тя съветва начинаещите градинари да започнат със семена за зелени салати. Берете листата им по малко и начесто, за да се възобновяват растенията.

Чесънът е друг добър вариант. Всичко, което трябва да направите, е да го засадите в саксия, на около сантиметър под повърхността, с острия край, който стърчи нагоре. Поливайте го винаги, когато почвата е суха. Когато листата започнат да пожълтяват, можете да извадите луковицата.

Целината също е лесна за възстановяване: просто я поставете с основата в плитка чиния с малко вода и скоро ще започнат да се появяват нови листа, посочва Хюз. Сменяйте водата на всеки няколко дни и я прехвърлете в съд с пръст, след като се образуват корени, съветва тя.

Вите още няколко храни, които можете да си отгледате у дома от кухненски остатъци:

Зелен лук

Не изхвърляйте долната част с коренчетата на зеления лук. Поставете я във вода, доливайте, когато тя започне да се изпарява, и в рамките на седмица ще забележите, че растението е добавило няколко сантиметра. 

Праз

Накисването на корена на праза в топла вода позволява да си отгледате цял нов набор от нежни листа.

Картофи

Вместо да изхвърляте старите картофи, които вече имат прораснали корени, просто ги нарежете на няколко парчета и ги засадете в земя. Всеки корен може да се превърне в изцяло нов картоф.

Мента

Просто поставете стъбло с дължина около 10 см в чаша вода, като се уверите, че листата са доста над нивото на водата. Корените скоро ще започнат да растат и веднага след като те са достатъчно големи, можете да ги преместите в саксия или директно във вашата градина.

Морков

Накиснете върховете на моркови в плитък контейнер с вода за една седмица и ги прехвърлете в почва, когато се образуват корени. Върховете ще растат красиво зелени, като са чудесни за салати и песто, като заместител на магданоза или просто като домашно растение

Гъби

Поставете пънчетата на гъбите в почва с малко компост или утайка от кафе и ги съхранявайте във влажна среда, за предпочитане на място, което е хладно през нощта. Те могат да бъдат трудни за отглеждане, като след няколко дни или ще поникнат, или ще изгният.

Сладки картофи

Когато говорихме за отглеждане на обикновени картофи, споменахме, че трябва да нарежете картофа на малки парченца и да го поставите в саксия с пръст, като го поливате редовно. Има обаче и друг метод за отглеждане на обикновени или сладки картофи.

Вместо да ги поставяте в почвата, ще имате много по-голям успех, ако ги разрежете наполовина и използвате клечки за зъби, за да ги окачите над чаша вода. Най-хубавото при сладките картофи е, че те са отлична основна храна, това е един от най-здравословните зеленчуци. След като пуснат корени, можете да ги насадите в почва.

Авокадо

Да си отгледате ново авокадо от костилка обаче не е толкова лесно. Трябва да следвате няколко стъпки: 

  • Внимателно извадете костилката и я измийте от всички остатъци.  Внимавайте да не премахнете кафявата й кожа, това е покритието на семето.
  • Някои костилки от авокадо са леко продълговати, докато други са оформени почти като перфектни сфери - но всички те имат „дъно“ (откъдето ще растат корените) и „връх“ (от който ще поникне стъблото). Малко по-острият край е отгоре, а плоският край е отдолу. За да накарате вашето авокадо да поникне, трябва да поставите долния му край във вода, така че е много важно да разберете кой е „отгоре“ и кой е „дъното“, преди да го пробиете с клечки за зъби.
  • Вземете четири клечки за зъби и ги поставете под лек ъгъл надолу в семето, разположени равномерно по обиколката на авокадото. Тези клечки за зъби са вашето скеле, което ще ви позволи да поставите долната половина на авокадото във вода
  • Оставете на слънчев прозорец в прозрачна чаша, за да можете лесно да видите кога корените започват да растат, а също и кога трябва да се смени водата. Много градинари препоръчват водата да се сменя всеки ден, но е по-добре това да се прави на всеки пет дни. Редовната смяна на водата предотвратява развитието на мухъл, бактерии и гъбички, които могат да обрекат авокадото ви на смърт.
  • В много онлайн статии се твърди, че авокадото покълна за от 2 до 4 седмици, но обикновено това отнема най-малко 8 седмици. Когато стъблото е дълго около 15 сантиметра, то отрежете на около 7, това ще насърчи нов растеж. Когато отново порасте, го поставете в богата хумусна почва, оставяйки горната половина на семето открита. Изберете слънчев перваз - авокадото обича слънцето.
  • Поливайте го есто, като периодично практикувате ълбоко накисване. Почвата винаги трябва да е влажна, но не мокра. Пожълтяването на листата е знак за прекалено поливане.
  • Когато стъблото около 30 см височина, откъснете горните два комплекта листа. Това ще насърчи растението да пусне странични издънки и повече листа, което ще го прави храстовидно. 

 

Босилек и магданоз

Повечето билки от магазина могат да се отгледат в саксия у дома. Отстранете долните листа от стъблата (но запазете горните) и ги накиснете в топла вода. След като поникнат, прехвърлете в пръст.

Ананас

Отрежете листния връх на около 1.5 см под листата. След това премахнете някои от най-ниско разположените от тях. Оставете върха на ананаса да изсъхне от няколко дни до една седмица преди засаждането. Това ще елеминира проблемите с гниенето.

Въпреки че е възможно да поникне ананас във вода, повечето хора имат по-голям късмет, като направо го вкоренят в почва. Поставете върха на ананаса в почвата до основата на листата му. Поливайте обилно и го оставете на ярка, непряка светлина. Развиването на корени може да отнеме около два месеца (6-8 седмици). Можете да проверите за вкореняване, като внимателно издърпате върха.

Ягоди

Внимателно отрежете външната обвивка (съдържаща семената) или ги извлечете с помощта на пинсета. Поставете ги в съд с пръст, покрийте ги, след това им осигурете слънце и вода, докато поникнат. Преместете ги в по-голяма саксия или направо в градината.

Чушки

Можете да си отгледате люти чушки от семена. Просто съберете семената, аасадете ги в почва и ги пазете на пряка слънчева светлина. Чушките растат сравнително бързо и не изискват много грижи. След като получите нова реколта, просто запазете част от семената за ново засаждане.

Лимони

Лимоновите дървета могат да се отглеждат от семена, но ако живеете в район със студена зима, това може да се случи само на закрито. В такъв случай изберете сорт джудже, като например Майер. Ще оберете плодове от него след няколко години. Не забравяйте да почистите и изсушите семената преди засаждане и да изберете почва, която е богата на хранителни вещества.

Чесън

Всичко, от което се нуждаете:

  • Малък, прозрачен контейнер (може и стъклена чаша)
  • Небелени скилидки чесън
  • Вода

Добавете малко вода на дъното на чашата - достатъчно, за да покриете малка част от скилидката, но не цялата, за да не изгние. Дръжте я на перваза на прозореца си, като след няколко дни ще забележите растеж. Кгоато станат няколко сантиметра високи, отрежете отгоре.

Розмарин

Отрежете лист или стъбло от голямо растение и го поставете в чаша вода за няколко седмици. След това го преместете в почва, поддържайте я влажна, но не мокра. Изчакайте няколко месеца и ще имате напълно отгледано растение. Той не се справя много добре през зимата, затова нека да е летен проект.

Целина

"Дупето" целината може да пусне няколко допълнителни стръка единствено с малко любов. Просто поставете растението с корена надолу върху чиния с вода на слънчев прозорец. След една седмица ще се появят корени, като е готов за прехвърляне в почва.

Домати 

Доматите могат да се отглеждат само от семена. Просто трябва да ги изплакнете и да ги оставите да изсъхнат. Засадете в богата почва, докато забележите растеж. Оставете ги да достигнат няколко сантиметра височина, преди да ги разсадите на открито. Ако е студено, можете да отглеждате доматите си и на закрито. Само не забравяйте да ги държите на място с много слънчева светлина и ги поливайте няколко пъти седмично.

Фенел

Просто поставете стъбло с дължина около 10 см в чаша вода, като се уверите, че листата са доста над нивото на водата. Корените скоро ще започнат да растат и веднага след това тези резници могат да бъдат поставени в почва.

Бобени кълнове

Това не отнема много работа, но има няколко стъпки, които трябва да следвате. Накиснете зърната в чаша вода напълно, като ги разбъркате с ръка. Оставете ги така за 24 часа. След това ги покрийте с 2 хартиени кърпи, една отдолу и една отгоре. Изчакайте няколко седмици, те трябва да израстат като трева.

Джинджифил

Подобно на авокадото, това също е труден процес, който се състои от няколко стъпки: 

  • Изберете здрав корен. Най-добрите са твърди, месести и вече имат зелени върхове, образуващи се в края им. Ако предпочитате, нарежете джинджифила на отделни парчета с поне един зелен връх на сегмент и оставете да изсъхне за няколко дни.
  • Накиснете корените за една нощ в топла вода. Това ще стимулира растежа и ще изплакне всички налични химикали. 
  • Поставете корените в кокосови влакна, така че да се вижда горната им част, със зелените растящи върхове нагоре. Поддържайте го леко влажен, но нека изсъхва между отделните поливания.
  • Преместете в саксия, след като са се образували първите листа. Дръжте корена точно под ръба й и я напълнете със свежа смес, така че горната част на коренището да се вижда.
  • Джинджифилът ще расте, стига да му осигурявате топлина, влага и дренаж. Лятото е най-доброто време за отглеждане, но ако е на закрито, можете да го поставите на светъл перваз на прозореца.