Една от най-известните истории, разказана в Библията, особено в Стария завет, се отнася до Потопа. Според религиозните текстове, когато Ной бил на 600 години, от небето започнал да се излива непрекъснат проливен дъжд. Това довело до наводнение на Земята. Така, според основната книга на християнството, Бог наказва хората за техните грехове. Тъй като Ной бил праведен човек, Бог му наредил да построи ковчег (известен като Ноевия ковчег) и да вземе семейството си, както и „всяко същество по двойки“. Но може ли такова глобално събитие като Потопа наистина да се случи на Земята? 

На този въпрос отговарят учени, пише Live Science. Сега учените смятат, че библейската история за Потопа се основава на истории, по-стари от самата Библия. Най-вероятно авторите на Стария завет, създаден между 800 и 500 г. пр.н.е., са били вдъхновени от по-ранни истории. Учените смятат, че най-вероятно това е свободен преразказ на може би съвсем не толкова катастрофални събития на планетата.

Ноев ковчег, Потопцял екран
Една от най-известните истории, разказана в Библията, по-специално в Стария завет, се отнася до такова събитие като Потопа. Снимка: Live Science

Учените смятат, че има много съмнителни точки в текста, описващ потопа. Например Ной е живял 600 години, а както знаете, хората не могат да живеят толкова дълго. От друга страна, ако само една двойка животни се побере в Ноевия ковчег, това няма да е достатъчно за по-нататъшното развитие на огромното разнообразие от живи същества на Земята. И най-важното е, че като цяло не е ясно как животни от различни части на планетата са стигнали до ковчега. И така, имало ли е Потоп или не?

Според Дейвид Монтгомъри от Университета на Вашингтон, САЩ, учените все още не са открили доказателства в геоложката история на планетата, че на Земята се е случило такова огромно наводнение, както е описано в Библията.

"Никакво научно доказателство не показва, че нещо подобно на Потопа някога се е случвало на нашата планета. Това е просто невъзможно. Според Библията водата е достигнала такова ниво, че е покрила дори най-високите планини, но това не може да се случи, защото на нашата планета просто няма толкова много вода“, казва Монтгомъри.

Според учения, дори ако приемем факта, че много силен постоянен дъжд е започнал да се излива от небето, тоест цялата вода от атмосферата е паднала на Земята, планетата ще бъде наводнена. Но в този случай нивото на водното покритие няма да надвишава ...2,5 cm.

Монтгомъри смята, че дори ако всички ледници и ледени покривки на Земята се разтопят, нивото на водата на планетата ще достигне само 60 метра. Но можете да вземете друг потенциален фактор в глобалния потоп - подпочвените води. В земната кора има приблизително 23 милиона кубически километра вода. Ако цялата тази вода също излезе на повърхността, тогава планетата ще бъде покрита с вода до височина от 180 метра. Тоест, предвид височината например на връх Еверест, която е почти 9 км, цялата вода на планетата не би била достатъчна, за да наводни най-високите планини.

Еверестцял екран
Като се има предвид височината например на връх Еверест, която е почти 9 км, цялата вода на планетата не би била достатъчна, за да наводни най-високите планини. Снимка: BBC

От друга страна, според Монтгомъри, повече локални мащабни наводнения биха могли да послужат като източник на историята за Потопа.

„Такова голямо наводнение, например, когато Средиземно море можеше да излезе от бреговете си, беше истинска глобална катастрофа за жителите на крайбрежните райони. Всъщност целият познат им свят можеше да бъде наводнен. Затова не е изненадващо, че това наводнение може да се нарече Потоп. Но сега няма доказателства, че такова събитие някога се е случило. Най-вероятно е било по-малко наводнение, което се е превърнало в бедствие в световен мащаб", казва Монтгомъри.

Превод: GlasNews