Учените, изучаващи поведението на дивите октоподи край бреговете на Австралия, са открили, че октоподите в дивата природа хвърлят кал, водорасли, раковини и понякога храна един срещу друг.

Имайте предвид, че главоногите не са единствените животни, способни да хвърлят предмети по мишени. Изследователите обаче все още не разбират напълно мотивите за подобно поведение.

В ново проучване учени от университета в Сидни използваха камери GoPro, за да заснемат поведението на октоподите в морското резерват Jervis Bay на източното крайбрежие на Австралия. В кадрите, събрани от екипа, учените виждат диви октоподи да хвърлят различни предмети в различни сценарии и дори да се удрят от време на време.

Според автора на изследването професор Питър Годфри-Смит по време на наблюденията те открили как някои октоподи хвърлят остатъци от храна и други материали, очевидно опитвайки се да разчистят пространството. При друг сценарий женският октопод хвърли кал по мъжкия, когато той се опита да се чифтосва с нея, но главоногото беше пъргаво и успя да избегне атаките. В третия сценарий октоподът хвърляше кал в една от изследователските камери и риба в съседство.

Любопитното е, че повечето от хвърлянията не уцелиха други. Само в малка част от случаите са набелязани други октоподи или риби, каза Годфри-Смит. Изследователите предполагат, че чрез разпръскване на предмети октоподите се опитват да очертаят границите на личното пространство.

Главоногите, заедно с приматите, слоновете, мангустите и птиците, са способни да хвърлят предмети, но начинът, по който го правят, е съвсем различен. Главоногите събират и направляват предмети с пипалата си, но предметите се задвижват от струи вода, които октоподите изхвърлят през сифоните си.

Изследователите също така отбелязват, че женските са по-склонни да хвърлят предмети, отколкото мъжките. Учените също предполагат, че има известна връзка между цвета на октопода и способността му да хвърля. Това потвърждава предишно проучване, в което учените установиха, че по-тъмните октоподи се държат по-агресивно.

Наблюденията показват, че главоногите с еднакъв тъмен или сив цвят са по-склонни да хвърлят предмети с по-голяма сила, октоподите с шарка (светли и тъмни очи) са по-склонни да хвърлят предмети с по-малко енергия.

Превод: GlasNews