Кеймбриджкият речник на английския език (Cambridge Dictionary) посочи думата „постоянство“ (perseverance) за главна дума на 2021 година.

„Можем официално да обявим думата на 2021 година според Cambridge Dictionary – това е думата „постоянство“ (perseverance)", се казва в съобщение, публикувано на страницата на речника в Twitter.

Според определиението на речника думата "постоянство" (perseverance) е съществително, което означава постоянни усилия, насочени за постигане на нещо, дори когато то е трудно и отнема много време, информира novini.bg.През 2021 година значението на тази дума в речника е търсено повече от 243 000 пъти.

Припомняме, че според лексикографите от Оксфордския английски речник думата на 2021 година е "Vax" (от англ. съкратено за "ваксина").

Мотивът за избора й е, че в различните варианти употребата ѝ се е увеличила многократно през изминалата година.

 От фирмата, издаваща от Оксфордския английски речник (Oxford English Dictionary), посочват, че изобретяването на ваксината срещу COVID-19 и всевъзможните производни на думата са "инжектирали" съкратеното и леко променено название на "ваксина" (vaccine) "директно в кръвоносната система на съвременния английски език".

Феноменът не е типичен само за английския, а се регистрира по цял свят, като "ваксина" масово се използва конкретно за продуктите срещу коронавирус.

Употребата на думата "пандемия" също се е увеличила с повече от 57 000% през тази година. Оксфорд обаче прецени, че това е една безпрецедентна година с твърде много претенденти за дума или израз на годината. По тази причина разшири наградата си, за да обхване и други ключови думи като "локдаун", "COVID-19", "Животът на чернокожите има значение (Black Lives Matter)", "работа от вкъщи" и други.

Спечелилата дума - vax, е записана за първи път на английски през 1799 г., докато нейните производни vaccinate и vaccination се появяват за първи път през 1800 г.  Всички тези думи в крайна сметка идват от латинската дума vacca, което означава крава.