Куче на име Бъз, порода белгийска овчарка, бе обявено за животно на годината на полицията в Южен Йоркшир, след като помогна на служителите с 26 ареста, 71 преследвания и 38 издирвания на изчезнали лица в течение на една година, съобщава SYP.

Кучето беше открито през август 2021 г., докато се скиташе по улиците на Брадфорд в Западен Йоркшир. При прегледа на животното е установено наличието на чип. Оказа се, че кучето си има стопанин. Когато мъжът получил обаждане за Бъз, той отговорил, че не искат кученцето. Така то се озовава в приюта Cliffe Kennels в Барнсли.

Полицията забелязала кучето и решила да го провери. Бъз се възползвал напълно от шанса и скоро показал отлични умения като полицейско куче.

След невероятно ползотворна година четириногият служител на реда бе удостоен с почетно звание.

бръмчацял екран
Бъз се оказа умен и внимателен полицай. Снимка: SYP

Миналата година агресивен мъж започнал да заплашва детектив Ашли Грийн, след което избягал, но Бъз помогнал за задържането на нападателя.

„През последната година Бъз показа сила, показвайки, че е създаден да бъде полицейско куче. Присъединих се към водачите на кучета през 2021 г. и започнах да работя с Бъз година по-късно. Връзката ни е силна и му се доверявам с моята защита“, казва Грийн.

Според нея трудното начало в живота на кучето изобщо не е повлияло на неговата лоялност и способност за защита.

„Ние се уважаваме един друг и преминаваме през всичко като екип. Първата ни година беше невероятна, мисля, че имам най-добрата работа на света, прекарвам всеки ден с най-добрия си приятел. Очаквам с нетърпение следващата глава от нашата кариера", казва тя.