Дейвид Стабил ловял риба с приятели край бреговете на Сан Диего, на петдесет километра от брега, когато забелязал, че две гигантски акули плуват близо до лодката му. Според Стабил той и приятелите му са големи късметлии, защото техният "улов" са двете най-неуловими акули на планетата.

Видеото показва как едната от тях се държи по-близо до повърхността, докато втората е малко по-ниско. Алисън Шулман-Джанигер, изследовател в Природонаучния музей на окръг Лос Анджелис, предполага, че рибарите са успели да заснемат семейна двойка. Според биолога на видеото се вижда мъжки с повредена перка, а вторият индивид с белези по тялото най-вероятно е женски.

Пелагичната едроуста акула (Megachasma pelagios) е един от най-енигматичните представители на вида. Тези много зловещи акули с голяма уста живеят на дълбочина от 900 до 4,5 хиляди метра и рядко в океана, пише Daily Mail.

Големите акули са открити за първи път през 1976 г., оттогава са били виждани от хората малко над 250 пъти. Учените не знаят много за това къде тези акули прекарват времето си, но биолозите сега спекулират, че Южна Калифорния може да е тяхното място за размножаване.

Обърнете внимание, че акулите мегорот изглеждат много плашещи поради устата си, те също могат да достигнат дължина над 5 метра. Първият представител на този вид е уловен през 1976 г. на 40 км североизточно от Кахуку (Хавай). Тогава едроуста акула се оплита в котвата на кораб на американския флот.

Втора мегауста акула беше уловена край бреговете на остров Санта Каталина и в момента е изложена в Музея по естествена история.

Превод: GlasNews