Пресни омари, стая, пълна със сняг и дори столове, покрити с китова препуциумна кожа – за всичко това разказа вътрешен човек, работил дълги години на най-луксозните яхти в света. Сред клиентите му са руски милиардери, същите, които сега крият своите „играчки“, страхувайки се от санкции. В интервюто в лондонския The Times името на стюарда не се назовава, както и имената на богатите му работодатели.

Авторът на историята, озаглавена „Изповеди на вътрешен човек от суперяхтата“, разкрива, че е работил на суперяхти повече от 20 години и е преживял „прекомерно богатство“ през годините.

Той споделя, че собствениците на яхти постоянно участват в негласно състезание - кой има кораб, който е по-дълъг, по-бърз и по-добре оборудван със скъпи детайли като стъклени стълби, криокамери или моторни лодки, които могат да счупят рекорда за скорост.

 
 
Суперяхти, акостирани в Монако 
Снимка: Yacht Charter Fleet

По време на работата си, човекът е виждал яхти в комплект с кортове за тенис, десетместна подводница, система за изследване на морското дъно, а на 96-метровата яхта Faith, построена от производителя на луксозни яхти Feadship, дори има снежна стая, където гостите могат да се разхладят в горещо време. 

Стюардът твърди, че яхтата на Роман Абрамович Eclipse няма система за противоракетна отбрана, въпреки че за нея често се пишеше в медиите, но той припомня историята на капитана на една яхта, който разположил арсенал от бордова охрана от 70 метра яхта, когато са били нападнати от пирати в Арабско море. Това са звукови оръжия, които осигуряват оглушителна, силна акустика и "лъчи на болка", които предават тесен лъч електромагнитна енергия, която загрява кожата и причинява непоносимо усещане за парене.

Яхтата на Роман Абрамович в Турция 
Снимка: Anadolu

Пиратските атаки са много реална опасност за капитаните на суперяхти по африканското крайбрежие в Аденския залив. Така че такива съдове обикновено са оборудвани със система за защита. Но в същото време са и суперлуксозни.

И така, стюардът казва, че е видял със собствените си очи тоалетна санитария от чисто злато и подводни дневни стаи "Немо" с изглед към океанските дълбини.

Златна поставка за тоалетна хартия на Шехерезада 
Снимка: The Sun

Както и реплика на парижкото бистро Ladurée, проектирана от дизайнера на яхти Андрю Уинч за 111-метровия TIS (сега Lady Gulya). Клиентът била съпругата на собственика на яхтата, който обичал това кафене.

Много собственици на суперяхти, като известния тенисист Иван Лендъл, никога не носят едни и същи дрехи два пъти, затова и не разбират защо имат нужда от гардероби в спалнята. „Така че екипът беше щастлив да получи кашмирените джъмпери на Армани“, каза вътрешен човек.

„Наскоро прекарах време с д-р Джонатан Ротберг, експерт по ДНК секвениране и собственик на 55-метрова яхта с поддръжка на Gene Chaser. На борда на своята плаваща лаборатория той разработи новаторски, одобрен от FDA комплект за домашен тест за коронавирус. Сега той фокусира усилията си относно промяната на климата.

„Когато видях екипа да се къпе във водопад, спускащ се от ледник в Арктика, защото се топи толкова бързо, знаех, че трябва да вложа ресурси, за да направя околната среда по-здравословна“, казал той. Но не всички клиенти подкрепят тази политика.

И така, банята на една от луксозните яхти била изцяло тапицирана с изумруденозелена змийска кожа. А бар столовете на Ари на борда на яхтата Christina O на покойния Аристотел Онасис наистина са покрити с препуциум от кит.

Сватбата на Хайди Клум на борда на Christina O 
Снимка: Социални мрежи

Но дори това бледнее в сравнение с капризите на един от австралийските клиенти, който обича да вечеря пресни омари, но никога не им казва кога ще бъде на борда. Така екипът готви пресен омар всеки ден, 365 дни в годината, за всеки случай.

Мнозина смятат, че цялото богатство на собствениците на суперяхти е придобито нечестно, особено руските олигарси, чиито кораби сега биват арестувани по целия свят. Въпреки това нараства броят на собствениците на суперяхти, които са спечелили парите си с честен труд и харчат значителни суми за финансиране на хуманитарни мисии. Например, един собственик харчи десетки милиони долари, за да възстанови горите във Вануату след опустошителни урагани и да финансира образователни проекти.

Яхтата на Мордашов във Владивосток 
Снимка: Социални мрежи

И въпреки че стюардът признава, че животът на борда на суперяхта не е лесен, защото собственикът може да иска сандвич с бекон и масаж в три сутринта, а след това да му се скара за факта, че стюардите не са сменили роклите на любовницата му с тоалетите на неговата съпруга в гардеробната навреме, все пак си заслужава.

„Пътуването с суперяхта е като никое друго. Това е свободата да отидеш навсякъде, по всяко време и с всеки. Прекарайте вечер на парти в Сейнт Бартс и се събудете на следващата сутрин, закотвен на съвсем различен остров или държава – готино е“, обобщава тайнственият стюард.