Природните феномени често са добра основа за холивудски продукции, но понякога те са реалност.

Ако сте фенове на пост-апокалиптичните филми, може би сте попадали на едно “колело на късмета”, което съдържа почти всички сценарии от този тип. Дали са динозаври, метеорити насочен към планетата Земя или пандемия - в търсене на популярност, сюжетите започват да стават все по-креативни и да комбинират все повече бедствия. Но вулкан от акули? Това звучи като лошо режисьорско решение, но всъщност е поредния природен феномен.

Земната обсерватория на NASA съобщи, че вулканът Кавачи, разположен на Соломоновите острови край бреговете на Папуа Нова Гвинея, изригва от октомври. Това би било съвсем в реда на нещата, ако той не беше дом на два вида акули, които сега са доста объркани и търсят ново местообитание.

Както вече стана ясно - това не е сюжет на филм и вместо кръвожадните морски обитатели да преследват жертвите си сред лава, те просто се ориентират в ситуацията, пише hicomm.bg. Учените са озадачени защо Кавачи на първо място е привлякъл акулите и както беше публикувано в списание Oceanography от 2016 г., присъствието им там повдига „нови въпроси относно екологията на активните подводни вулкани и екстремните среди, в които могат да съществуват големи морски животни“.

От своя страна, NASA отбелязват, че това е един от най-активните вулкани в Тихия океан, създал редица краткотрайни „ефимерни острови“, които оттогава са ерозирали през годините, откакто за първи път е регистрирано изригване през 1939 г. В Twitter, учените са шегуват, че вече сме чували за sharknado (торнадо от акули), а сега е ред на sharkcano (вулкан от акули) .