Учените са провели проучване и са идентифицирали най-добрите страни, в които можете да оцелеете при ядрен апокалипсис. Те представиха рейтинга в статия, публикувана в списание Risk Analysis.

Най-добрите страни за оцеляване

Изследователите Мат Бойд и Ник Уилсън са предвидили въздействието на глобалните катастрофи върху 38 островни държави. Те разглеждат както причинени от човека, така и природни бедствия, които биха могли да унищожат по-голямата част от населението на Земята, включително ядрена война и астероиден удар. Учените взеха предвид фактори като скоростта на възстановяване на региона за производство на храна и енергия, както и наличието на места за скриване и изчакване на масови бедствия.

Те заключиха, че в такива случаи хората в Нова Зеландия и Австралия имат най-голям шанс за оцеляване. Следват Исландия, Соломоновите острови и Вануату, група острови в южната част на Тихия океан. Добри шансове за оцеляване след бедствието има в Индонезия, Филипините и Мавриций.

Нова Зеландия

Нова Зеландия се смята за най-безопасното място в случай на ядрен апокалипсис, тъй като е устойчива на резки промени в температурата и е заобиколена от океан, който предпазва от ефектите на ядрената зима. Освен това тя няма ядрени оръжия, така че големите държави едва ли ще я атакуват. В най-лошия случай Нова Зеландия ще загуби 61% от реколтата си, но все пак ще запази достатъчно храна, за да оцелее. Основният проблем е спирането на търговията с Великобритания и САЩ, както и ненадеждните източници на енергийни доставки и слабата индустрия.

Австралия и Исландия

Друг лидер, Австралия, има огромно количество храна, която ще помогне на хората да оцелеят в случай на загуба на животни и реколта. Исландия е по-застрашена поради членството си в НАТО, но има много източници на възобновяема енергия, както и големи запаси от риба.

"Технологичното общество може да се срине дори в тези страни, които имат най-голям шанс за оцеляване. Това може сериозно да възпрепятства сътрудничеството, координацията и производството на храни", отбелязват авторите на изследването. „Търговията с храни, енергия, компоненти и експертен опит е от съществено значение за увеличаване на шансовете за оцеляване в лицето на суровите климатични въздействия и каскадните въздействия върху много човешки и екологични системи.“

Превод: GlasNews