Най-старият езерен град, открит досега на европейския континент, се намира на албанския бряг на Охридското езеро – в селището Лин, съобщава АФП, като се позовава на резултати от изследване на Университета в Берн, Швейцария.

Резултатите от скорошно лабораторно изследване за радиовъглеродно датиране на проби от наколни жилища, открити край бреговете на малкия полуостров Лин, поставят древността му между 6000 и 5800 г. пр. н. е.

„Доколкото ни е известно, езерният град Лин е най-старият в Европа. Той е няколкостотин години по-стар от тези, които познавахме досега“ в Средиземно море и в алпийския регион, обясни пред АФП археологът Алберт Хафнер, директор по археологически изследванията в Университета в Берн.

В продължение на четири години Хафнер е част от ръководството на екип от албански и швейцарски археолози, които извършват разкопки в изумрудените води на Охридското езеро, най-старото езеро в Европа, класифицирано като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което Албания дели с Република Северна Македония.

„На север от Алпите най-старите обекти датират от около 4000 г. пр. Хр., пò на юг, италианските алпийски езера (датират) от около 5000 г. пр. Хр.“, уточнява експертът за европейските езерни градове от неолита.

Тези поселения са се състояли от къщи на кокили заради разположението си в райони, редовно наводнявани от покачващи се води.

Според първите оценки, езерният град Лин вероятно е имал население от 200 до 500 души.

С помощта на професионални водолази археолозите продължават да се редуват да се спускат на дъното на Охридското езеро, за да извадят вкаменени фрагменти и най-вече парчета дъбово дърво.

Анализът на годишните пръстени на тези стволове по метода на дендрохронологията трябва да позволи получаването на ценна представа за климатичните и екологичните условия за онова време, както и за ежедневния живот на обитателите на този град, обяснява ръководителят на албанските изследователи археологът Адриан Анастаси.