Според проучване на учени, ежедневната консумация на кафе намалява риска от заболяване COVID-19 с 10%, тъй като тази напитка е в състояние да даде т. нар. "турбо тласък" на имунната система. Според Daily Mail изследването е проведено от учени от Северозападния университет в американския щат Илинойс.

В неговата рамка експертите проучиха ефекта на различни продукти върху защитата срещу евентуален тежък курс на COVID-19. Оказа се, че пиенето на две до три чаши кафе на ден намалява риска от коронавирусна болест с около една десета. Според специалистите кафето съдържа полезни вещества, които водят до активиране на имунната система.

В същото време учените отбелязват, че ежедневната консумация на зеленчуци дава подобен ефект, а високото съдържание на преработено месо в диетата под формата на колбаси, бекон и други подобни продукти, напротив, води до увеличаване на шансове за заразяване с коронавирус.

На този фон ТАСС , цитирайки ECCMID, пише, че едно от най-популярните лекарства за лечение на коронавирус, азитромицин, е безполезно за това заболяване. Според изследователите употребата на азитромицин от пациенти не намалява риска от смърт или допускане до интензивно лечение.

Учените призоваха лекарите по целия свят да се откажат от лекарството, като по този начин намаляват риска бактериите да получат резистентност към азитромицин.

Превод: GlasNews.bg