Обичате банани? А знаете ли как влияят те на организма ни?

Несмилаемият протеин - бананов лектин, има способността да се бори с различни щамове на грипни вируси.

Известно е, че ракът на дебелото черво е третият най-разпространен вид рак сред населението на Съединените щати. Заболяването е и на трето място по смъртност. За да намалите вероятността от появата му, е необходимо да добавите към диетата си храни, които съдържат големи количества устойчиво нишесте. Именно бананите съдържат доста от него.

Отбелязано е, че това нишесте предпазва от появата на неблагоприятни следоперативни ефекти и има положителен ефект върху бактериите в храносмилателния тракт. От тях зависи състоянието на тялото и здравето на човека. Бананите спомагат за поддържането на нормален баланс на микроорганизмите в червата и укрепват имунитета на човека.

Съобщава се, че плодът е подходящ и като заместител на протеиновите барове, когато човек редовно спортува.



Ето и няколко факта за бананите, доказани от науката: 

1. Бананите намаляват нивата на кръвната захар: Незрелите банани съдържат устойчиво нишесте, което действа като разтворими фибри. Бананите могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар след хранене и да намалят апетита.

2. Бананите съдържат много важни хранителни вещества: Един среден банан (118 г) съдържа и калий, витамин В6, витамин С, магнезий, мазнини и протеини.

3. Бананите подобряват храносмилането: Диетата с банани е свързана с много ползи за здравето, включително подобрено храносмилане.

4. Бананите помагат на сърцето: Бананите са добър източник на калий и магнезий - две хранителни вещества, които са от съществено значение за доброто здраве на сърцето.

5. Бананите помагат и на бъбреците: Ако хапвате по няколко банана няколко пъти седмично, може да намалите риска от бъбречни заболявания с до 50%.