По време на силната жега много хора ще се отправят към водоеми, за да се освежат. Но докато плувате, трябва да сте особено бдителни. Как един удавник може да спаси живота си, докато чака помощ от професионалисти? Какво казват професионалните спасители. GlasNews събра за вас съвети от няколко от тях.

Има стандартни препоръки: това е плуване само на разрешени места, където има спасители и е проучено дъното. А също и къпане само когато сте трезви. В този случай трагедиите са практически изключени.

Специалистите уточняват обаче, че по-често хората се давят заради силни подводни течения и водовъртежи. Тук е почти невъзможно да се справите сами: трябва да се опитате да останете на повърхността в очакване на помощ.

Първо трябва да се успокоите и ако обстоятелствата позволяват, да се отпуснете във водата. Това е, ако си в спокоен водоем, водите не те влачат никъде, просто разбираш, че не можеш сам да стигнеш до брега, обясняват спасители. Легнете върху водата, напълнете дробовете си с повече въздух и бавно си помогнете с ръце и крака да се движите в правилната посока.

Ако водата е турбулентна, трябва да застанете в позиция „плавка“ - останете изправени, така че главата ви да остане над водата.

Ако водата ви привлича, първо се успокоявате и не размахвате ръце и крака без резултат. След това трябва да изплувате и да се уверите, че можете да се обадите за помощ, без да пиете твърде много вода. Опитайте се да изплувате от течението, плувайки по брега, като постепенно се приближавате до него.

Тъй като най-често хората, които попадат във фунията, се давят от липса на сила, трябва да пестите сили.

Плувайте по посока на водния поток във фунията, но всеки път се опитвайте да гребете по-близо до ръба. Така че има шанс да се измъкнете сами. Основното нещо е да останете на повърхността и да не се задавите, инструктират спасителите.