Нова година е времето, когато е обичайно да се прави равносметка на изминалата година и да се правят планове за бъдещето. Да се ​​реализират всички тези глобални планове обаче, понякога е много по-трудно, отколкото да се направи "списък с желания" за следващата година, пише Forbes.

Психолозите смятат, че това може да се дължи на "неправилно поставена енергия". Въпреки че може да имаме добра представа какво искаме да подобрим, понякога просто ни липсва разбиране за това „как ще стигнем дотам“. За щастие науката идва на помощ.

Психолозите настояват, че не трябва да разчитате само на силата на волята, за да постигнете целите си; стремежът към бързо решение на дългогодишни проблеми също няма да проработи. Психолозите обаче препоръчват да се създаде система, която ще помогне да се трансформира желаното поведение в поведение по подразбиране и тогава ще стане много по-вероятно да постигнем целите си.

1. Целите са високи, навиците са малки

Желанието ни да „започнем от нулата“ често ни кара да си поставяме много амбициозни цели. Например, казваме си, че искаме да постигнем много строги цели за отслабване през следващата година. Идва обаче Нова година и мотивацията ни често избледнява - психолозите са сигурни, че цялата работа е в това, че целта ни първоначално е била много нереалистична.

Вместо да преследвате много ефимерна цел да отслабнете, по-добре е да си създадете навик да правите леки 20-минутни тренировки през ден през първите 3 месеца. Психолозите съветват да се съсредоточите върху нещо устойчиво и ефективно.

Психолозите са сигурни, че трябва да започнете с нещо минимално – ежедневна разходка или лек стречинг и постепенно да изградите и затвърдите този навик. Основната идея е да включим желаното поведение в нашия списък с поведения по подразбиране. Когато тези прости навици се развият и затвърдят, ще ни бъде много по-лесно да преминем към по-сложни задачи, като ходене на фитнес или джогинг.

2. Принципът "ако-тогава".

Психологът Торстен Мартини-Хенгер препоръчва друг начин за подпомагане на развитието на силни навици - планирането на действия според принципа „ако-тогава“.

По същество всичко, което трябва да направим, е да хакнем асоциативната архитектура на мозъка и да свържем желаното поведение с конкретна ситуация. Например всеки ден преди работа можем да правим 5 клякания. Този метод, разбира се, не гарантира привързаност към определено поведение, но значително ще увеличи шансовете ни за изпълнение и фиксиране на определен навик.

3. Целите изискват свръхчовешки усилия, навиците автоматично

Повечето от нас погрешно смятат, че поведението ни е породено от чувства и желания, но всъщност ежедневните ни ритуали са свързани с навиците. Това погрешно приписване на „вътрешното състояние“ на това, което е причинено от навиците, беше разкрито в ново проучване на психолога Асафар Мазар.

Според психолога навиците са изключително важни в живота ни, тъй като те са активирани по подразбиране, което означава, че извършваме определени действия, дори и да нямаме специално желание.

Друго изследване на психолога Уенди Ууд показа, че навиците ни формират почти 40% от ежедневното ни поведение. Тоест имаме прекрасна възможност да автоматизираме желаното поведение, развивайки го в навик.

Според Мазар най-доброто, което можем да направим за себе си, е да намалим „триенето“ между себе си и желаното поведение. Например, вместо просто да разчитаме на силата на волята си, за да вземем решение да се храним по-здравословно, би било много по-добре да премахнем съхранението на „опасни“ храни в кухнята и да ги заменим със здравословни закуски.

Превод: GlasNews