Назолабиалните гънки са често срещан проблем, който предизвиква безпокойство сред жените и често те са готови да прибегнат до радикални методи, за да се отърват от тях. Козметологът Анна Круглик каза как да предотвратите или да се отървете от назолабиалните гънки без операция.

Съвременната козметология предлага богат избор от процедури, които могат да премахнат проблема с назолабиалните гънки и бръчки. Това са контурна пластика, ботулинова терапия, мезотерапия и много други. Преди да изберете един или друг метод, е важно да разберете причината за появата на назолабиални гънки, тъй като появата им може да зависи не само от възрастта.

Не е изненадващо, но първият фактор, който влияе върху появата на назолабиални гънки и бръчки, е формата на черепа.

„Всеки човек има своя уникална форма на черепа, която определя неговите анатомични особености и структура на лицето, така че ви съветвам да гледате снимките си в ранна възраст и ако назолабиалните гънки вече са били изразени тогава, това показва генетични особености на структурата на костите“, казва козметологът.

Снимка: Getty Images

Вторият фактор е неправилна захапка, а третият фактор, често срещан сред жените от славянски произход, е деформиращ тип стареене, който се проявява чрез оток.

Спазмичните мускули на лицето и задната част на врата също са честа причина за назолабиални гънки.

Ако имате неправилна захапка, трябва да се консултирате с ортодонт за корекция на захапката, а в други случаи е важно:

  • премахване на спазъм на мускулите на лицето и шията с помощта на масажи;

Можете редовно да практикувате самомасаж с помощта на скрепер или масажни ролки или да използвате услугите на козметолог за професионален масаж на лицето.

  • опитайте се да поддържате здравословно тегло;

Рязката промяна на теглото във всяка посока има отрицателно въздействие върху вашето здраве, по-специално засяга състоянието на кожата ви.

„Внезапната загуба или увеличаване на теглото допринася за разтягането на тъканите и намаляването на тяхната еластичност, в резултат на което кожата увисва и се образуват назолабиални бръчки“, казва Анна Круглик.

Снимка: Freepik

  • занимавайте се с физическа активност;

Това подобрява кръвоснабдяването и лимфния дренаж от тъканите на лицето. В допълнение, редовната физическа активност допринася за предотвратяването на увисването на долната трета на лицето и образуването на назолабиални гънки.

  • пийте повече вода;

Недостатъчното количество вода се отразява и на състоянието на кожата ви, като я прави суха и дехидратирана, склонна към раздразнения и лющене. Освен това недостатъчното количество вода влияе върху появата на бръчки.

„Ако не пиете достатъчно течност, кръвта и лимфата се сгъстяват. Това допринася за нарушаване на лимфния поток и появата на подуване, което отново е причина за образуването на назолабиални гънки“, казва козметологът.

Снимка: Freepik

Също така е много важно в домашната грижа да се използва козметика, която подобрява стегнатостта и еластичността на кожата. Най-добре е вашият козметик да избере козметични продукти за вас индивидуално, като вземе предвид вашата възраст, морфотип и състояние на кожата.

Така че, ако се колебаете или не можете да изберете процедурата, опитайте да използвате тези съвети, за да премахнете назолабиалните гънки у дома.

Превод: GlasNews.bg