Конфликтът с началници за обикновен служител може да има неприятни последици, ако не бъде разрешен навреме. Експерт обяснява как да направите това.

Битките на работното място отнемат много усилия и време – особено когато става дума за спорове с шефа. След това, като правило, отношенията се влошават за дълго време. За да предотвратите това, е необходимо да разрешавате конфликтите с вашия мениджър възможно най-бързо.

Как да разрешите разногласията с шефа си

За да направите това, достатъчно е да използвате една много проста и много ефективна техника, която ще ви помогне да "подредите" ситуацията не само с шефа, но и да избегнете кавги с колегите. Мениджърът на конфликти Джеръми Полак, основател на Pollack Peacebuilding Systems (САЩ), препоръчва използването на така наречената методология LEAF.

Това съкращение означава:

Слушайте: слушайте и се стремете да разберете гледната точка на врага, в никакъв случай не пренебрегвайте мнението му и не се опитвайте да атакувате словесно.

Съчувствайте: Поставете се на мястото на опонента си и се опитайте да разберете защо той е разстроен. Според Джеръми Полак това не означава, че трябва да се съгласите с него, но трябва да го слушате и разбирате колкото е възможно повече.

Извинете се: Поискайте прошка за действия, които може да са били неразбрани и вероятно са обидили друг човек. С пълна сериозност.

Поправка: Покажете на опонента си как възнамерявате да излезете от ситуацията и добавете, че никога повече няма да направите това. Ако нямате идея как да решите проблема, просто задайте съответните въпроси.

Техниката LEAF е подходяща само за остри конфликти

Експертът уверява, че като следвате тези прости стъпки, можете да поемете контрол над негативните емоции и да потушите конфликта в рамките на 1 минута!

Той обаче подчертава, че тази стратегия е подходяща само за единични, неудобни ситуации, основани на погрешно тълкуване, възприятие или комуникация. Според Джеръми Полак ще е необходимо повече време, за да се разрешат по-дълбоки и по-продължителни конфликти, например поради различия в характерите или начините на общуване.

Превод: GlasNews