Колко от нас пишат списък с желания? Вероятно не са толкова малко. Създаваме пътна карта за следващите години и страстно желаем да видим мечтите си сбъднати. Колко често обаче това е извън границите на живота ни. Защо? В крайна сметка много психолози пишат, че колкото повече желаете, толкова повече получавате. 

Специалистите на италианския Vogue ни отрезвиха малко и предложиха своята техника, която се нарича „101 желания“. Най-важното нещо, на което експертите обърнаха внимание, е, че всяко желание трябва да идва от сърцето, а умът трябва да разчита на него. Нашите мозъци са твърде рационални, за да ни позволят да желаем неща, които могат да ни изтласкат от зоната ни на комфорт.

Втората причина за неизпълнението на нашата „пътна карта” е информационното поле, в което живеем. Всеки ден ни бомбардира толкова старателно, от една страна, със стимули, а от друга, с мисли „ами ако не е същото“, че просто забравихме как да слушаме себе си. Спряхме да летим във фантазиите си, а въображението ни заспа, и то съвсем здраво. В същото време, казват експертите, е толкова важно понякога да останете дете, за да намерите радост в малките неща и по този начин да тренирате душата си.

Цял екран
Снимка: pixabay.com

Честно казано, трябва да се научите да превръщате добрите намерения в желания, подчертава Vogue. Тогава всъщност е искрена вяра, че всичко е възможно. И тогава вратата ви остава отворена за неочакваното.

Техника "101 желания"

Тази техника за реализиране на заложените в нас желания е разработена от Игор Сибалди, писател, теолог и драматург.

Ние много добре знаем, че само желанието не е достатъчно. За да изразим всичко, което е в душата ни, ние пишем черно на бяло, придавайки му силата на реализация.

Е, това упражнение включва поемане на отговорност за това, което искате. Защо? Защото това не ви позволява да забравите за желанията си, тоест ви принуждава да се тренирате в разпознаването на възможности, за да не ги пропускате, дори да скачате във влаковете в движение. Така добрите намерения и желания стават реалност, а сбъднатите мечти животът, за който винаги сме мечтали.

Цял екран
Снимка: pixabay.com

Изисква ли ангажираност? Естествено. Отнема ли време? Да, но си заслужава, вижте сами. Още повече, че изисква много смелост – тя никога не трябва да липсва.

Правила на техниката "101 желания"

За да формулирате вашето желание или добро намерение, следвайте тези ясни правила.

  • Започнете изречение с думите „искам“.
  • Избягвайте да използвате отрицание, никога не казвайте: „Не искам, не искам...“.
  • Всяко изречение трябва да съдържа не повече от 14 думи. Защо? Защото 14 е броят на думите, които човек може да каже на един дъх.
  • Не правете последователни желания (например „Искам къща в Лондон, искам къща в Париж“).
  • Формулирайте желанията, като мислите за целта, а не за средствата (например „Искам да отида в Бали“, а не „Искам да отида в Бали за толкова хиляди евро“).
  • Не се сравнявайте с никого.
  • Желанията трябва да са конкретни и точни. Няма смисъл да бъдеш универсален. Например „Искам да бъда богат“ не работи. По-скоро трябва да кажете: „Искам да ремонтирам къщата на баба ми и дядо ми“, за да имате точна цел.
  • Не използвайте прякори или имена на домашни любимци.
  • Не изразявайте желанията си, когато се свързвате с други хора; винаги изяснявайте как можете да им помогнете. Например фразата „Искам братовчед ми да се оправи“ не е подходяща, но фразата „Искам да помогна на братовчед ми да се оправи“ е. Вие сте създателят и главният герой на вашите желания.
  • Не желаете срещи или романтични събития с конкретни хора. Ние нямаме власт над другите хора; по-скоро формулирайте как бихте могли да станете по-добри в отношенията. Например: „Искам да се ангажирам да излизам само с един мъж наведнъж“ или „Искам да се ангажирам винаги да бъда честен във връзките“.
Цял екран
Снимка: pixabay.com

Стъпки от "101 желания"

Първа стъпка: напишете 150 желания

Вземете две тетрадки. В първата напишете 150 желания наведнъж - те трябва да са ясни, изпълними, дори малки. Много са, вярно е, но не е невъзможно. Например, фразите „Искам да осиновя коте“ или „Искам да засадя малка зеленчукова градина на моя балкон“ също могат да работят. Задължително условие: пишете само това, което наистина искате.

Втора стъпка: изберете 101 желания

Сега вземете втората тетрадка и изберете 101 желания - най-важните, приоритетни за вас. Запишете ги с убеденост. Защо само 101? Защото този номер е в ход и не е завършен, което показва бъдещето.

А сега най-забавната част: в продължение на 365 дни ще трябва да ги препрочитате всеки ден – по веднъж на ден. И докато ги прилагате, зачерквайте ги. Ще видите, че списъкът скоро ще изтънее. Ако списъкът скоро стане много рядък, можете да добавите нови желания към него, може би като ги извадите от онези, които са останали в първия списък.

Цял екран
Снимка: pixabay.com

В края на 2024 г.

След една година ще бъде полезно да отбележим кои желания са се сбъднали и кои не, върху кои области все още трябва да се работи и за кои сме готови. Във всеки случай, след една година, откъснете тези страници и ги изгорете. Освободете се от това, което беше и направете място за това, което ще бъде. И ако все още имате желания, започнете всичко отначало. С едно предимство: сега знаете как да го направите.