Независимо дали става дума за случайно текстово съобщение, букет цветя или добре подреден комплимент, има безброй класически трикове, с които да впечатлите на първа среща. Сега обаче изследователите вярват, че са открили най-успешните начини да получите покана за втора среща.

Изследователи от Университета на Флорида установиха, че тайните за получаване на втора среща са драматично различни за мъжете и жените, пише Daily Mail. Резултатите показват, че флиртуващият зрителен контакт, комплиментите и ръкостисканията са най-важни за жените. Докато учтивите мъже, които задават много въпроси, са по-склонни да отидат на втора среща.

Според водещия автор на изследването Джеймс Моран, той се заинтересувал от тази тема, докато посещавал един от баровете, когато случайно наблюдава много лоша среща в бар. Моран отбелязва, че тогава мъжът се държал изключително странно и агресивно към жената, в резултат на което тя просто станала и си тръгнала, а той останал да седи зашеметен.

По това време той бил аспирант, изучавайки наука за взаимоотношенията. В резултат на това той се чудел дали някой е изследвал по-успешно поведение на първа среща. Новото проучване на учени включва 131 участници - основната цел на анализа е да се открият "зелени знамена" при хетеросексуални срещи.

В проучването мъже и жени бяха помолени да назоват какво смятат за ключови атрибути на среща в три категории: етикет, ангажираност и поведение.

Резултатите от проучването показват, че категорията "етикет" най-често се споменава като учтив, внимателен и приказлив, докато "участие" включва пиене на алкохол и държане за ръце. В категорията "поведение" най-често цитирани са таксите за срещи и задържането на врати.

Изследователите установили, че в очите на жените срещите по етикет се смятат за по-успешни. Резултатите показват, че партньор, който пие много или не може да се откаже от телефона, е изложен на риск да изпадне в забрава.

В същото време мъжете харесват жени, които участват в процеса и показват по-романтични жестове, като флирт или ръкостискане. Трябва да се отбележи, че тези поведения не съответстват на възприятията на мъжете и жените за себе си и собствените им стратегии за запознанства.

Резултатите показват, че жените предпочитат да носят грим и да са забавни на първата среща, ако искат да отидат на втора среща. В същото време мъжете често се държат глупаво и карат жената да се прибере, ако ще отидат на втора среща.

Авторите на изследването се надяват, че много необвързани хора ще могат да се възползват от резултатите от това проучване, тъй като мнозина търсят романтичен партньор и изпитват стреса от първата среща. Учените се надяват, че тези тайни ще позволят на мъжете и жените да се справят по-добре с търсенето на романтичен партньор.