Инженерна мисъл на човека може да бъде брилянтна. Свидетелство за това безспорно е мостът Йоресунд.

Комбинираният автомобилно-железопътен мостът, кръстен на едноименния проток, свързва Швеция и Дания. Освен това инженерното чудо свързва както пътната, така и железопътната мрежа на Скандинавия и Централна и Западна Европа.

Съоръжението преминава почти 8 км от шведския бряг до изкуствения остров Пеберхолм, който се намира в средата на протока. Останалата част от съоръжението е тунел в продължение на 5 км - от остров Пеберхолм до датския остров Ама.

Ако трябва да сме точни, това не е точно и единствено мост - минава и под водата. Проектът се състои от три части: мост, изкуствен остров и тунел, което е и най-впечатляващото.

Изпълнението на тунелната част от съоръжението е, защото на датския бряг се намира летище Копенхаген, като се избира варианта за тунел, за да не се наруши трафика на аерогарата. Също така се осигурява корабна връзка в добро и лошо време.

Строителството започва през 1995-а година и завършва след само 4 години по-късно - през 1999-а. На 14 август той е открит за движение от Фредерик Датски - принц на Дания и от Виктория Шведска - принцеса на Швеция. Двамата се срещат по средата на моста, за да се поздравят за реализирането на успешния проект.

Разходите по построяването на моста възлизат на 4 милиарда евро и те са разделени между Швеция и Дания.

Днес през моста преминава европейският път Е20, а "Oresundsforbindelsen" по железопътната линия. Ограничението на скоростта за автомобили, движещи се в тунела е 90 км./час, а в другите части на съоръжението – 110. Над половината от преминаващите използват влак. Така от Малмьо до Копенхаген може да се стигне за едва 35 минути.

Мостът Йоресунд е носител наградата на Международната асоциация за мостово инженерство за Изключителна структура.