Глобалното затопляне се усеща не само по нарастващия брой топящи се ледници, но и по рекордно високите температури, които метеоролозите регистрират в цял свят. Само ще споменем факта, че преди месец САЩ отбелязаха стойности от близо 50 градуса, каквито са отчитани преди повече от 100 години.

Но как са се охлаждали хората тогава, когато климатикът не е бил изобретен? И как са намирали спасение в адските жеги без помощта на съвременните технологии?

1. Столове с вентилатори

Базираният във Филаделфия производител на музикални инструменти Джон Крам изобретява умно (макар и тромаво) охлаждащо устройство през 1780-те и дори си спечелва някои известни почитатели като самия Джордж Вашингтон. Хората използват краката си, за да управляват вентилатора, който се движи над главата. Смята се, че Бенджамин Франклин също е притежавал такъв, но като цяло устройството не е много привлекателно за масовия пазар.

2. Спални веранди

Друг президент, който намира оригинален начин да се охлади, е Уилям Хауърд Тафт. Той има „веранда за сън“, издигната на покрива на Белия дом през 1910 г. Популярни в началото на 20-ти век, тези веранди осигуряват както хладно място за сън в жегата, така и достъп до чист въздух, за който се смята, че дава безброй ползи за здравето. Издание на Popular Science от 1916 г. дори съобщава за изобретяването на веранда в детски размер, която може да бъде инсталирана във всяка градска многоетажна сграда, осигурявайки чист въздух за детето и „позволява на заетите майки да имат достатъчно време, за да си вършат домакинската работа“.

3. Платнени сенници

Нещо, което веднага забелязвате, когато разглеждате снимки на известни сгради преди изобретяването на климатика, е, че те често имат сенници върху почти всеки прозорец. Връщайки се в древността, сенниците осигурявали сянката, която дава защита от слънчевата топлина. През втората половина на 19-ти век цветове и шарки на платовете превръщат сенниците в ключова декоративна характеристика на дома. „Що се отнася до цветовете, най-богатите и ефективни комбинации са нюансите на оранжевото и кафявото“, пише списание „Дамският свят“ през 1896 г.

4. Таванен вентилатор

Става въпрос за ръчно задвижвани таванни вентилатори, които произхождат от колониална Индия. Всяка година хиляди бедни сезонни работници са наемани или принудени да прекарват монотонни дни, дърпайки шнур, който развява парче плат напред-назад през стаята. Модата се разпространява и в американския юг.

5. Пиене на мътеница

Индийският субконтинент дава на света още една освежаваща идея за поддържане на прохлада в горещата жега: пиене на мътеница. Дори днес много разновидности на подправена мътеница, наречена хаас (или doogh), се консумират в Югоизточна Азия и много диаспорни общности по света. В края на 19-ти и началото на 20-ти век напитката става популярна и в Северна Америка, и е препоръчана от лекарите.

6. „Огромен вентилатор под налягане“ и „ледена камера с огромни размери“

Ако звучи скъпо, грандиозно и прекалено драматично, може би не е изненада, че тази охладителна система е била използвана в кината. През 1880-те и 90-те години импресарио експериментира с вентилационни схеми, които използват електрически вентилатори, за да вкарват въздух, прекарват го през подземни сводове, пълни с лед, и след това го изхвърлят в пода на театрите. Такова изобретение има и в театрите на Бродуей.

7. Не се стресирайте заради топлината

Томас Дарлингтън , доктор по медицина и комисар по здравеопазването в Ню Йорк от 1904–1910 г., е бил нещо като любител експерт по общественото здраве заради енергичното му застъпничество. Но съветите, които той дава на „ Ню Йорк Таймс“ през 1910 г. за справяне с жегата са хората да се наспиват добре, да не бързат и да не се вълнуват, за да поддържат хладнокръвие, пише profit