Лятната градина е любимо място на късметлиите, които разполагат с такава. Дългите летни вечери на верандата с питие в ръка и сладки приказки могат да се превърнат в истинска идилия. 

Градината би могла да влезе и в роля на работно място, тъй като мнозина вече имат опцията да работят от всяка точка на света, стига тя да има интернет.

Независимо дали ще релаксирате, ще се забавлявате или ще работите, хубаво е градината да е добре поддържана, за да се чувствате приятно, докато прекарвате време там. Не бива да се подценява и декорацията. Подходящите декоративни елементи имат силата да преобразят дадено пространство, без да преувеличаваме! 

Предлагаме ви пет креативни идеи, благодарение на които модерно да декорирате лятната градина, без много усилия.

  • Старото е на мода

Когато говорим за модерно декориране, не е нужно непременно да става дума за чисто нови и скъпи елементи. Някои стари вещи биха могли да влязат в ролята на декорация, нужно им е само малко освежаване. Например старите ботуши, боядисани в свеж цвят, стават чудесна саксия за цветя, а в куфара, който е стоял в някой ъгъл и е събирал прах, може да се оформи цяла леха. 

Вариантите за саксия са наистина много – стар чайник, гуми и т.н. Внимавайте обаче със съчетанието на цветовете – хубаво е да са свежи, но все пак нека са подбрани така, че да има синхрон между елементите. 

Колело, боядисано в лилаво, да речем, а в него саксия с цветя, също е свежа идея, която ще внесе разнообразие в градината. 

И не забравяйте – старото е на мода, така че експериментирайте със стари вещи.

  • Фигурки от камъни и дърво 

Тук можете наистина да развихрите въображението си. Този тип декорация не излиза от мода и наистина е ефектна. От камъни може да оформите думи или просто да ги наредите така, че да изглеждат като красива декорация. 

За дървото вариантите също са много – фигури във формата на животни са добър вариант, особено ако имате деца. Старият дънер на паднало дърво също би могъл да влезе в употреба, ако се издълбае дупка в него и се сложат цветя. 

  • Пътеки в неправилни форми

Хубаво е в градината да има добре оформени пътеки – това създава усещане за подреденост и стил. Пътеките обаче могат да се превърнат и в декорация, ако са оформени по по-интересен начин. Споменатите вече камъни, освен за украса, биха могли да послужат и за направата на интересна пътечка в двора, която да криволичи. Става бързо и лесно, само пръстта да се изкопае, в изкопа да се сложи найлон, върху него пясък и отгоре да се сложат камъчетата. 

Освен от дребни камъчета, има и много други варианти, с които може да бъде застлана градинската пътека – павета, тухли, дървени стърготини, плочи и други. 

  • Осветлението като част от декорацията 

Разбира се, винаги може да сложите просто една лампа, която да свети, но ако подходите по-творчески ще видите, че осветлението може да е прекрасен декоративен елемент, а не просто необходимост. Лампички в ъгъла, които да светят в различни цветове, са класически, но много подходящ елемент за декорацията в градината. Ако ви се заиграва повече и сте любители на романтичната обстановка, направете си висящи фенери, например от буркан със сложена в него свещ. Ще изглежда и модерно, гарантираме. 

  • Люлки, хамаци, възглавници...

Освен усещане за лежерност, този тип елементи внасят и много красота в градината. За тях можем да кажем, че са две в едно – хем декорация, хем чудесни места за почивка. 

Люлката в центъра на двора ще внесе романтичен привкус и със сигурност ще бъде любимо място за децата. За хамака ще има надпревара (освен, ако не сложите няколко), а възглавниците биха могли да се ползват и като столчета за сядане (или лягане).  

Както и да декорирате градината, подходете с желание и въображение, и ще получите желания резултат. И пак ще кажем, че модерно не означава непременно луксозно и скъпо. Модерното може да бъде семпло и ретро, важното е на вас да ви харесва. 

При декорацията трябва да се съобразите и с това дали живеете в къщата с градина, или я ползвате само като лятна вила. Ако става дума за втория вариант, имайте предвид, че част от елементите трябва да се прибират, когато в къщата няма никой. Иначе ще бъдат подложени на всякакви атмосферни влияния. 

В случай че използвате градината и за работа, би било хубаво да си оформите и офис кътче с много зеленина. Така, въпреки че ще се трудите, това ще става много по-приятно, отколкото ако сте в затворен офис. 

Експериментирайте и правете промени. Ако даден елемент ви е омръзнал, махнете го и го заменете с друг – не позволявайте на рутината да ви завладее! Нека вашата градина бъде любимото ви място за лятото.