Световният рекорд за най-дълъг полет е поставен преди 64 години, когато Робърт Тим ​​и Джон Кук прекарват във въздуха 64 дни, 22 часа и 19 минути.

Двамата пилоти летели на борда на четириместен самолет прекарват това време, спейки, хранейки се и правейки всичко останало в малкия самолет.

Техният невероятен подвиг започва през 1956 г. Пътували за Лас Вегас, където е трябвало подобрят тогавашния рекорд на полет от 47 дни, поставен седем години по-рано.

Тим, който е летял през Втората световна война получава 100 000 долара, за да завърши полета, което се равнява на 1 милион долара в днешни пари.

Той се заема с модифицирането на самолет Cessna 172, премахвайки не особено важните елементи и добавя мивка, матрак и елементарен автопилот с надеждата, че това ще даде на него и неговия втори пилот малко време за почивка.

Той добавя допълнителен резервоар, който може да бъде достъпен чрез маркуч от камион, когато самолета се движи малко над височината на земята, за да зареди.

Джанет Беднарек, историк на авиацията и професор в университета в Дейтън, каза пред CNN: „Това наистина беше уникално шоу на летателно майсторство, защото понякога летенето през нощта изисква прецизност.“

Първите три опита на Тим за рекорда приключват внезапно поради механични повреди, като най-дългият продължава 17 дни.

Въпреки това той става мотивиран - особено когато две години по-късно друг отбор поставя нов рекорд, прекарвайки 50 дни във въздуха.

Те потеглят на 4 декември 1958 г. от летище Маккаран в Лас Вегас.

Използвани са найлонови торбички за събиране на тоалетните им отпадъци, които след това са изхвърлени от самолета над пустинята.

Още по-забележителното в рекорда е, че той остава непобеден 64 години по-късно.

Екипът зад дрон, захранван със слънчева енергия, наречен Zephyr, почти би рекорда за полет миналата година, когато самолетът на американската армия летя 64 дни и 18 часа. Само четири часа по-малко от рекорда.

Превод: GlasNews.bg